Onsdag ettermiddag ble det kjent at Norge skal være vertskap for et Nato-møte som avholdes i Oslo 31. mai til 1. juni. Dette blir første gang siden 2007 at Natos utenriksministre samles i Oslo.

Natos generalsekretær skriver på Natos hjemmeside at han er takknemlig for tilbudet fra Norge, og ser fram til å møte alliansens utenriksministre i sin hjemby Oslo.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug er tidligere sjef for Nato Defense College. Han har også erfaring som norsk representant i Natos militærkomité og tidligere sjef for Forsvarsstaben.

Han tror ikke Nato-møtet vil utgjøre noen sikkerhetspolitisk risiko for Norge, til tross for det dramatiske geopolitiske bakteppet med krigen i Ukraina.

– Jeg ser ikke at dette utgjør noen risiko for Norge i det hele tatt. Det vil naturligvis være mye sikkerhet rundt sånne Nato-møter uansett. Men jeg ser ikke at det utgjør noen spesiell risiko. Jeg tror ikke Utenriksdepartementet har hatt noen betenkeligheter med det, sier Dalhaug til Nettavisen.

– Det er alltid knyttet noe risiko til deltakernes personlige sikkerhet, og det er naturlig at det vil være et stort oppbud av politi i forbindelse med sikkerheten. Men dette er ren rutine i en sånn setting, sier han.

– Hvordan tror du Russland vil oppfatte nyheten om at Nato-møtet avholdes i deres naboland Norge, Dalhaug?

– Jeg tror ikke det vil oppfattes noe særlig annerledes enn hvis det var i et annet Nato-land som for eksempel Danmark.

Les også: Kristersson om Sveriges sikkerhet etter Nato-bråket med Tyrkia: – Dette er alvor

– Setter Norge på kartet på en god måte

Dalhaug sier at Nato-møtet vil bidra til å sette Norge på kartet.

– Det setter Norge veldig godt på kartet og jeg er sikker på at Stoltenberg ser fram til å ha møtet i Norge. Det vil også by på anledningen for andre organisasjoner å vise seg fram i den sammenheng. Det bidrar utelukkende å sette Norge på kartet på en god måte, sier han.

Karsten Friis, som er seniorforsker ved Nupi med ekspertiseområder innen sikkerhets- og forsvarspolitikk, sier at Nato-møtet ikke utgjør noen sikkerhetspolitisk risiko for Norge.

– Men det er klart det vil være høy sikkerhet rundt individene som kommer, som for eksempel USAs utenriksminister Antony Blinken, sier Friis til Nettavisen.

Les også: Stoltenberg: –⁠ Putin vil ta over hele Ukraina

Friis sier at denne typen uformelle utenriksministermøter er et relativt nytt møteformat i Nato-sammenheng.

– Det er nytt at Nato har uformelle utenriksministermøter i tillegg til de formelle utenriksministermøtene som avholdes to ganger i året. Dette er andre gang det avholdes et sånt uformelt utenriksministermøte. Det første ble avholdt i Berlin i fjor. Dette blir en anledning til å tenke litt høyt om sikkerhetspolitikken uten at de må forholde seg til en vedtatt agenda, sier han.

– Hva slags betydning vil dette ha for Norges anseelse innad i Nato?

– Det er vanskelig å måle, men hvordan andre medlemsland ser på oss er viktig i en sånn allianse som handler om tillit og solidaritet. Det at norske myndigheter er villig til å ta på seg byrden med å arrangere et sånt møte, som tross alt er mye jobb, er positivt. Det er ett av mange bidrag som viser at Norge er en relevant og aktiv partner i alliansen, sier Friis.

Les også: Erdogan ut mot Sverige: – Kan ikke regne med Nato-ja fra Tyrkia

– En fjær i hatten til Anniken Huitfeldt

Asle Toje, som er utenrikspolitisk forsker og kommentator, tror heller ikke Nato-møtet vil utgjøre noen sikkerhetspolitisk risiko for Norge.

– Men det gir Norge mer innflytelse til å forme agendaen. Og det vi ønsker å sette på agendaen, er den nordlige flanken. Dette snakker vi om til det kjedsommelige på alle Nato-møter. Norge kommer til å være opptatt av sikkerheten i vår egen region, i tillegg til krigen i Ukraina, sier Toje til Nettavisen.

Toje tror Norges utenriksminister kan ta en del av æren for at Norge nå blir vertskap for Nato-møtet.

– Anniken Huitfeldt har fått et veldig godt rykte og andre utenriksministre liker å jobbe med henne. Dette skyldes ikke bare at hun er svært erfaren, men også på grunn av personligheten hennes. Jeg har hørt fra ulike kanter at hun anses å være veldig god på samarbeid, og det er nettopp det vi trenger nå. Jeg tipper det har vært en medvirkende faktor til at Norge får være vertskapsland for Nato-møtet. Så det er en fjær i hatten til Annikken, og velfortjent, sier han.

Én av de som ikke jubler, er partileder Bjørnar Moxnes i Rødt. Men til Nettavisen understreker han at det ikke er selve møtet han har et problem med.

– Mitt problem med Nato er ikke hvor de samles for å ha møte, men at alliansen har gått til angrepskriger utenfor eget territorium, gitt seg selv retten til å slå til først med atomvåpen og at medlemskapet binder småstater som Norge til stormaktsinteresser, sier Moxnes i en uttalelse til Nettavisen.

Gleder seg

Utenriksminister Huitfeldt skriver på Twitter at hun gleder seg til å ønske Natos utenriksministre og generalsekretær Jens Stoltenberg velkommen til Oslo, og at tema for møtet blir å diskutere sikkerhetsspørsmål og videre støtte til Ukraina.

Nato skriver på sin hjemmeside at møtet i Oslo gir utenriksministrene anledning til å holde uformelle diskusjoner i forkant av selve Nato-toppmøtet som avholdes i Vilnius i Litauen i juli måned.

Les også: – Huitfeldt rundlurt av Taliban-terroristene

Stabssjef Harald Nilssen ved Oslo politidistrikt bekrefter at politiet er i gang med å planlegge for sikkerhetsopplegget rundt Nato-toppmøtet.

– Vi er orientert om møtet og politiet er i gang med å planlegge sine gjøremål for arrangementet, sier Nilssen til Nettavisen.