– Vi ønsker velkommen Norges intensjoner om å øke forsvarsutgiftene og å nå 2 prosent av bruttonasjonalprodukt innen 2026. Vi ser fram til å se detaljene for Norges plan, skriver en offisiell tjenesteperson i en e-post til Nettavisen.
Den offisielle tjenestepersonen sier at Canada og europeiske Nato-medlemmer har brukt ytterligere 350 milliarder dollar på forsvar siden alliansen ble enige om toprosentmålet i 2014.
Videre påpeker Nato at mange allierte har også kunngjort betydelige økninger i forsvarsutgifter etter Russlands invasjon av Ukraina.
– Og som generalsekretær Jens Stoltenberg sa tidligere i år, så beveger vi oss stadig i riktig retning, men vi beveger oss ikke like raskt som den farlige verden vi lever i krever.
– Så vi forventer på toppmøtet i Vilnius i juli at allierte vil enes om et nytt og ambisiøst løfte om forsvarsinvesteringer, med 2 prosent av bruttonasjonalprodukt som et minimum som skal investeres i vårt forsvar, fordi i en mer omstridt verden kan vi ikke ta vår sikkerhet for gitt, sier Nato-tjenestepersonen.
Toprosentmålet
Det var tirsdag ettermiddag at statsminister Jonas Gahr Støre kunngjorde at Norge skal utarbeide en plan om å oppfylle toprosentmålet innen 2026.
– Det vi varsler i dag er at Norge legger en plan for å bruke minst to prosent av Norges bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026. Det viktige for oss er å kommunisere dette klart og tydelig som en del av oppspillet til Natos toppmøte i Vilnius i juli, sier statsminister Støre på pressekonferansen.
– Forhistorien er at alle Natos medlemmer har siden 2014 hatt som mål å nå to prosent av landets bruttoinntekter på forsvar.
Støre fremhever at Norge er det Nato-landet som per innbygger bruker mest på forsvar etter USA, men påpeker at Norge er blant landene som fram til nå har manglet en plan for å nå toprosentmålet.
– Det har vi nå, sier han.
– Det er et bidrag til Nato-alliansens samlede satsing på det kollektive forsvaret, og det er også en del av det vi kaller for byrdefordelingen, sier Støre.
Mye bra i Forsvaret
Støre sier at Norge har mye bra i Forsvaret.
– Men vi har også i vår regjeringstid avdekket mangler, utfordringer og ting vi trenger å gjøre bedre og mer av. Et perspektiv i finsk og svensk Nato-medlemskap så åpner det seg for et grunnlag for å tenke gjennom planleggingen vår på nye måter. Denne målsettingen vil kunne bidra til å utvikle vårt eget forsvar i tråd med de utfordringene vi har framover, sier statsministeren.