Saken har vært diskutert den siste uken, sier kildene til avisen.

Nyheten kommer bare noen dager etter at Finlands statsminister Sanna Marin og Sveriges statsminister Ulf Kristersson møttes i Stockholm for å drøfte søknadsprosessen.

Begge regjeringssjefene sier at Finland og Sverige har en felles ambisjon om å fullføre prosessen sammen.

På hjemmebane står imidlertid statsminister Marin overfor et riksdagsvalg allerede 2. april. En ny meningsmåling viser at 53 prosent av finnene mener Finland bør bli medlem av Nato uten å måtte vente på Sverige.

Bare 28 prosent mener Finland bør fullføre Nato-prosessen sammen med Sverige, viser målingen som ble publisert i den finske avisen Ilta-Sanomat.

Les også: – Veldig vrient hvis Sverige havner alene utenfor Nato

Finsk forsvarsminister: – Best for alle om vi gjør det sammen

Bare noen timer før den finske avisen Iltalehti meldte nyheten, gjentok den finske forsvarsministeren Mikko Savola løftet om at Finland ville vente på Sverige. Det gjorde han på Atlanterhavskomiteens sikkerhetskonferanse på Leangkollen utenfor Oslo mandag formiddag.

– Hvor lenge kan Finland vente på Sverige? spurte Kate Hansen Bundt, som er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité.

– Folk har sine meninger, og hvis jeg ser ett år tilbake i tid, og hva som har skjedd siden da, viste de finske meningsmålingene at det var mellom 20 til 25 prosent som ville inn i Nato. Dette endret seg dramatisk etter at Russland gikk til angrep på Ukraina. Og nå er det over 80 prosent av finnene som støtter finsk Nato-medlemskap. Det viser at folket vil at vi skal slutte oss til Nato raskt, sier den finske utenriksministeren.

– Selvfølgelig er det viktig å forklare hvorfor det er viktig å slutte seg til Nato samtidig med Sverige – hånd i hånd. Jeg innser at vi er en del av de nordiske landene, og at det er bedre for oss, bedre for svenskene og bedre for Nato at vi blir medlemmer samtidig, mens vi utarbeider det politiske og operative planverket om hvordan vi skal sikre det nordlige Europa. Det er hovedgrunnen til at jeg mener det er viktig at vi går inn samtidig med Sverige, sier Savola på sikkerhetskonferansen mandag formiddag.

Les også: Støre bekrefter enormt stridsvogn-kjøp. Ekspert: –⁠ Reduserer faren for krig med Russland

Bakteppet:

  • Et finsk sololøp kan bli aktuelt dersom Tyrkia og Ungarn godkjenner Finlands Nato-søknad i løpet av våren, men ikke godkjenner Sverige som nytt medlem.
  • Tyrkia har antydet at de kan si ja til Finland før nasjonalforsamlingen tar pause fram til valget i mai, men at det foreløpig ikke er aktuelt å gi Sverige tommelen opp.
  • Flere demonstrasjoner mot Tyrkia i Sverige har ført til at president Recep Tayyip Erdogan har sagt at det foreløpig ikke er aktuelt å slippe svenskene inn i Nato.
  • Alle medlemsland i alliansen må godkjenne nye medlemmer.
  • Hittil har statsminister Sanna Marin stått fast ved planen om at Finland og Sverige skal gå samtidig inn i forsvarsalliansen.

– Veldig vrient for Sverige

Utenrikspolitisk forsker og kommentator, Asle Toje, uttalte til Nettavisen på fredag at Sverige vil havne mellom to stoler dersom de hypotetisk sett skulle havne utenfor Nato.

– Dette er i ferd med å bli veldig vrient for Sverige fordi de har fattet en beslutning om å slutte seg til Nato, og har satt i gang hele maskineriet med forberedelser, og spesielt med Norge opp mot forsvarsplaner i Nato-sammenheng. De faller på en måte mellom to stoler – den gamle selvstendighetslinjen og allianselinjen, sa Toje til Nettavisen.

– Jeg er nok av den oppfatning at dette vil løse seg til slutt, og at det blir et diplomatisk kompromiss mellom Tyrkia og Sverige, sa han.

Les også: Slakter Norges kjøp av stridsvogner

– Men det er også verdt å merke seg at denne prosessen har nå pågått i snart ett år. Og det er klart at man må tenke på hva gjør man hvis Sverige ikke kommer i havn med Nato-medlemskapet. Da vil Sverige ende opp som alliert og nøytral samtidig. Det er noe de fleste vil forstå er en veldig vanskelig posisjon å stå i – en nøytral stat som er knyttet til verdens mektigste forsvarsallianse. Der ligger Sveriges problem, sa Toje.