Det spøker for Sveriges mulighet til å bli medlem av Nato.
Landet er avhengig av Tyrkias støtte for å få medlemskapet de har søkt om. Den tyrkiske presidenten, Recep Erdogan, har vært skeptisk til svensk medlemskap, og denne uken bikket det over.
Svensk politi tillot den danske høyreekstremisten Rasmus Paludan, partileder i Stram Kurs, å brenne koranen foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Erdogan, som står midt i en het presidentvalgkamp, har svart med at Sverige ikke kan forvente støtte til sitt medlemskap.

Paludans løfte til Erdogan: – Skal brenne en koran i uka til Sverige slipper inn i Nato
Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, viser forståelse for Tyrkia i en kommentar i Dagens Næringsliv. Der kritiserer hun også Sverige for manglende strategi og statsmannskunst.
«Dette er selvsagt gjort der og da for å provosere slik at svensk Nato-medlemskap legges i skuffen», skriver hun og koranbrenningen, og fortsetter:
«Selv om ytringsfriheten tillater slike barbariske ting som brenning av bøker, inkludert religioners hellige skrifter, er det ingen rett til å gjøre noe slikt hvor som helst. Politiet burde og kunne ha sagt nei til dette av allmenne sikkerhetshensyn. Hvis Paludan absolutt måtte brenne Koranen denne dagen, fikk han gjøre det i et annet sted hvor det ikke var rettet mot Tyrkia».
Matlary går langt i å ta Erdogans reaksjon i forsvar.
«Om man skal gjøre det verste mulige mot muslimer, er det jo å brenne deres hellige skrift. Blasfemi er reelt for den troende. Det er det også for meg, som er kristen. Hvis noen brenner Bibelen, vil jeg bli rasende, dypt krenket og såret, for Bibelen er min hellige skrift som behandles med respekt og kjærlighet. Så Erdogans og andre muslimers reaksjon er helt forutsigbar og forståelig, og det er ubegripelig at svenske myndigheter ikke stoppet dette stuntet i tide, for man må ha visst hva effekten av det er. For den sekulære er hellige skrifter bare innbundet papir, men for den religiøse er dette blasfemi av verste sort».
Nettavisen har vært i kontakt med Matlary. Hun ønsker ikke å utdype kommentaren, og viser til det som står i trykk hos DN.

Dansk kjøtthode truer svensk sikkerhet
– Skuffet over Matlary
Statsminister Ulf Kristersson i Sverige har sagt at landet er i en utsatt sikkerhetspolitisk situasjon. Etter koranbrenningen viste han sympati til muslimer i denne Twitter-meldingen:
Koranbrenningen har ført til demonstrasjoner og brenning av det svenske flagget i Tyrkia og andre muslimske land.
Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, er av en annen oppfatning enn Matlary. Han måtte stå helt alene i stormen da han trykket Muhammed-karikaturer i sin kristne avis for nesten 18 år siden. Han mener det var helt riktig av svenske myndigheter å tillate koranbrenningen foran den tyrkiske ambassaden.

Kristersson om Sveriges sikkerhet etter Nato-bråket med Tyrkia: – Dette er alvor
Det til tross for det alvorlige bakteppet med at hendelsen ytterligere forsinket prosessen med svensk Nato-medlemskap.
– Det var helt riktig å tillate dette, og jeg er litt stolt av Sverige. Det er egentlig et land som har bøyd av i mange sammenhenger. Under andre verdenskrig bøyde de hodet sitt og lot tyskerne bruke svensk jernbane for å sende tyske soldater til Norge. Mens her har Sverige vist en fasthet som er veldig bra, sier Selbekk til Nettavisen.
– Det er nettopp dette Nato handler om – å forsvare vestlige verdier. Det gjelder også for provoserende ytringer eller handlinger som de fleste av oss tar avstand fra. At en diktator i et muslimsk land skal sitte og bestemme om et skandinavisk land skal få bli medlem av en vestlig forsvarsallianse for demokratiske land, er rett og slett avskyelig, sier Selbekk.
– At denne typen orientalsk teppehandler skal bestemme om Sverige skal bli medlem av Nato, er en ekstrem situasjon. Det hadde vært katastrofalt hvis Sverige hadde gitt etter og begynt å prute på sitt eget demokrati for å blidgjøre Erdogan, sier han.
Selbekk har selv lest kommentaren til Janne Haaland Matlary i Dagens Næringsliv.
– Jeg er litt skuffet over Matlary. Det er litt ekko av karikaturstriden da hun var blant kritikerne der. Man må forstå at provoserende ytringer – som mange tar avstand fra, inkludert meg selv – er en del av ytringsfriheten. Det er nettopp de ytringene som trenger et vern, sier han.
– Jeg tror uansett at Sverige kommer inn i Nato i løpet av året. USA og andre store Nato-land kommer ikke til å akseptere at Erdogan sitter som en propp i systemet, sier Selbekk.

Ekspert: Krigen kan eskalere når vi gir stridsvogner – vet ikke hvordan Putin reagerer
– Blir urolig
Kjersti Løken Stavrum, som er leder av Norske PEN og tidligere leder av Ytringsfrihetskommisjonen, synes på prinsipielt grunnlag det var riktig av Sverige å tillate koranbrenningen.
– Det at svenskene ønsker å bli medlem av Nato, bør ikke påvirke prinsipielle holdninger til brenning av koranen eller andre bøker. Dette er en påminnelse om at krigen i Ukraina i bunn og grunn er et forsvar av våre verdier. Det er en kamp for demokratiet og ytringsfriheten. Og da er ikke dette tidspunktet for å fire på de prinsippene, sier Løken Stavrum til Nettavisen.
Hun er imidlertid kritisk til Twitter-meldingen den svenske statsministeren Ulf Kristersson sendte ut tidligere denne uken.
– Jeg er urolig over den Twitter-meldingen som statsministeren sendte ut. Det blir en nedkjølende effekt og gir et utydelig signal når slike formuleringer kommer fra en statsminister, sier Løken Stavrum.
– Hvis Paludan kommer til Norge, kan eller bør norsk politi nekte ham å brenne koranen foran den tyrkiske ambassaden?
– I Norge er det ikke straffbart å brenne en bok, selv om boken har stor betydning for andre. Det tilsier at man heller ikke kan straffe en person som gjør tilsvarende i Norge, selv om vedkommende ikke bor i Norge, sier Løken Stavrum.

Setter Norge på kartet: – En velfortjent fjær i hatten
– Jeg har ingen formening om hvor det er lov å gjøre denne typen handlinger. Jeg kjenner ikke til sikkerhetstiltakene eller fasilitetene utenfor de enkelte ambassadene i Norge. Men selve handlingen blir man ikke straffet for i Norge, sier hun.
Kjersti Løken Stavrum er gift med Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.