Gå til sidens hovedinnhold

Nattklubb legger fyllebilder på nett

Nattklubben Feliz i Bergen tar bilde av gjestene, og legger dem ut på nettsidene sine. Ikke alle er like fornøyd med ordningen.

iBergen.no har blitt kontaktet av flere personer som ikke er fornøyd med å bli profilert på denne måten, til tross for at de der og da har gitt samtykke til å la seg bli avbildet.

- De fleste gjestene gir sitt samtykke i beruset tilstand og blir gjerne revet med av stemningen, sier en av kvinnene som er blitt fotografert.

- Sa ingenting om nettpublisering
En annen av gjestene, også hun en kvinne som er blitt avbildet, hevder at utestedet aldri informerte henne om at bildene ville bli brukt på internett. Hun sier videre at dersom hun hadde visst om dette, ville hun ikke gitt sitt samtykke.

- Jeg sa ja til å bli tatt bilde av. Men ingen sa til meg at bildene skulle bli lagt ut på nettet. De burde informert om hvilken bruk det var til. De ansvarlige burde tenkt på at gjestene ofte sier ja i øyeblikket - at stemningen legger føringer for hva du er med på, sier den kvinnelige gjesten som ikke ønsker å stå frem med navn.

- Må samtykke
Datatilsynet sier at det i utgangspunktet er greit å legge ut bilder av mennesker som har samtykket til det, men påpeker at gjestene personlig skal informeres om at bildene blir lagt ut på nettet. Det er heller ikke tilstrekkelig med en informasjonsplakat som forteller at gjestene blir fotografert inne på nattklubben, slik det er på Feliz.

- Alle gjester som blir fotografert må samtykke om det. Hvis bildene skal legges ut på nettet, er det spesielt viktig at de blir informert om dette. Det holder ikke med en plakat der slik informasjon fremkommer. For mange er det lett å stille opp og si ja i det det skjer, men de tenker seg gjerne om to ganger dagen derpå, sier Ove Skåra, informasjonssjef i datatilsynet, til iBergen.no.

- Gjenopplever festligheter
Daglig leder hos Feliz, Lars Lomelde svarer følgende om situasjonen på iBergen.nos epost-henvendelse:

- Bildene vi publiserer på hjemmesiden vår er en tjeneste rettet mot våre gjester, slik at de skal kunne gå tilbake og gjenoppleve stemningen på Feliz, eller se hva som skjedde dersom de ikke hadde anledning til å være der en kveld. Vi er veldig vare på at det er gjestene våre vi tar bilder av, og ønsker selvsagt ikke på noen måte å forulempe dem.

- I løpet av ni måneder har vi kun fått tre henvendelser der gjester har angret i etterkant. Da fjernet vi bildene umiddelbart, uten spørsmål. Vår fotograf spør alltid om han kan ta bilder til Feliz sin hjemmeside, og tar ikke bilde av de som ikke godkjenner dette, fortsetter Lomelde.

- Bildetjenesten er svært populær blant våre gjester, og så godt som alle henvendelsene vi får om denne er positive.

«Flaut å si fra»
To av kvinnene som iBergen.no har snakket med, mener det er en viktig prinsipiell sak for dem. De mener også at utestedet burde tatt telefonisk kontakt i etterkant, når gjestene er edru, og spurt dem om det fortsatt er greit å bli profilert på nettet.

De har likevel ikke selv tatt kontakt med utestedet for å få fjernet bildene av seg selv. De sier at dette skyldes at de synes det er flaut.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken