Norsk Teknisk Museum: (NA24): - Høyre bør skamme seg med å etablere et slikt fond for en oljevirksomhet i Lofoten man ikke vil ha, sier landstyremedlem Bente Lorentzen i Natur og Ungdom til NA24.

- Jeg kommer aldri til å skamme meg over å skape arbeidsplasser i Nord-Norge, parerer Erna Solberg til NA24, som mener det er tøv.

Uten miljøprofil
Lorentzen mener partiet er blottet for samvittighet ettersom de ønsker å bore etter olje i Lofoten. Og hun mener at et fond er totalt unødvendig.

- Den største forurenseren i Norge er oljeindustrien, sier Lorentzen, som mener Høyre med dette forslaget blottstiller seg uten miljøprofil i valgkampen.

- Vi vil skape verdier med den beste teknologien som finnes og som gir fremtidige inntekter. Vi må ikke glemme at verden trenger mer energi, og at vårt velferdsgrunnlag er tuftet på olje- og gassektoren, sier Solberg.

Ikke uten miljøprofil
Erna Solberg mener at partiet har en klar miljøprofil. Hun viser til at partiet var sterkt med i klimakompromisset samt frontet penger til både regnskogen og grønne sertifikater.

- Jeg registrerer at noen prøver å gjøre olje- og gassforurensning til det eneste spørsmålet, sier hun.

Høyre-lederen legger til at gass i Europa regnes som ren energi og som en del av den fremtidige klimaløsningen sammenlignet med kull.

Fem milliarder
Onsdag ble det kjent at partiet vil opprette et fond på fem milliarder kroner for Lofoten og Vesterålen (LoVe- fondet) i forbindelse med en utvinning av olje og gass i havet.

Les mer: Vil drysse milliarder over Nord-Norge

Forslaget blir slaktet av miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom selv om pengene skal brukes på miljøtiltak, styrket beredskap, forskning og teknologiutvikling, samt veier og annen infrastruktur. Det vil ha mer fokus på fiskeriutvinning som ressurs.

- Med dette tar Høyre et nytt initiativ i debatten om oljeutvinning i nord, sa Solberg onsdag til NA24.