Hva har en hjort med vampyrtenner, fisk uten kjeve og en delfin uten ryggfinne til felles?

Tro det eller ei, men de er alle arter som eksisterer i dyreriket, til tross for at de kanskje høres mer ut som fantasidyr i samme kategori som Enhjørning, Yeti og «Loch Ness»-monsteret.

Heldigvis for deg har KnowledgeSalad.com samlet sammen ti dyr du kanskje ikke visste eksisterte i en liste, så du har noe å briefe med over neste øl med gutta.

1. Topphjort

«Hjort med hoggtenner» som vi kaller dem her i redaksjonen, er bedre kjent som topphjort eller duskhjort, finnes i nordøstlige Myanmar og deler av Kina. Ifølge Wikipedia stammer navnet fra hårdusken som vokser i pannen deres. De er visstnok ekstremt sky dyr og lever som oftest alene.

2. Stjernemuldvarp

Det spørs om denne muldvarpen hadde fått innpass i de fleste hjem med sin ekstremt igjenkjennbare stjerneformede nese bestående av elleve hudfargede følehorn. Stjernemuldvarpen er liten, og trives best i lavt, vått terreng i Canada og nordlige deler av USA.

3. Southern right whale dolphin

Undertegnede fant ingen god oversettelse på denne delfinarten (skriv gjerne en i kommentarfeltet), men jeg kan opplyse deg om at Southern right whale dolphin er kjent for å ikke ha noen synlige tenner eller ryggfinne. Til tross for dette har de ingen problemer med å hoppe elegant i vannet.

4. Mårhund

Mårhund, også kjent som vaskebjørnhund (eller «raccon dog» på engelsk»), lever i Øst-Asia. Til tross for navnet vaskebjørnhund, er de ikke en del av vaskebjørn familien. Faktisk betyr det vitenskapelige navnet, Nyctereutes procyonoides, «nattevandrer som ligner en vaskebjørn». Arten eksisterer i Norge, men er uønsket og står oppført på norsk svarteliste over arter som kan utgjøre en trussel mot norsk natur.

5. Patagonian Mara

Er det en hare? Er det et marsvin? Ja, takk begge deler er riktig om Patagonian Mara. De eksisterer kun i Argentina og lever i monogame forhold.

6. Markhor

I store deler av Afghanistan, Pakistan, Tadsjikistan og Usbekistan finner du geitearten Markhor (engelskspråklige navnet). De trives best i fjellet og du finner dem som oftest først på 600 meter over vannet. Markhor er utrydningstruet og står på listen til Verdens naturvernunion for å bevare arten.

7. Mankeulv

Til tross for navnet har mankeulven særdeles lite å gjøre med «ekte» ulv. De lever i deler av Sør-Amerikan, og er blant annet kjent for sine tre distinkte lyder; dype bjeff, høylytt hvinelyd og knurring. De trives best i gressland.

8. Niøyer

Denne fisken er kjeveløs og lever av å suge blod fra andre fisker. Til tross for at fisken ser ut som inspirasjonen til 80-talls klassikere «Marksommer», var Niøyer lenge ansett som delikatesse. Blant annet skal kong Henrik I av England vært svært begeistret for blodsugeren. Niøyer eksisterer også i Norge.

9. Gerenuk

Gerenuker er en klovdyrart i oksefamilien, med lang hals og lange ben som gir den en fordel når det kommer til å innta mat. Den reiser seg nemlig opp på bakbena. På denne måten slipper den mye konkurranse fra andre arter som lever av samme type mat. Gerenuk eksisterer i østlige deler av Afrika.

10. Amazonian Royal Flycatcher

Med en prangende hodepryd er det kanskje ikke rart at du finner denne fuglen i Sør-Amerika, mer spesifikk Amazonas. Fuglen er bare rundt 15 centimeter høy og lever for det meste av insekter.

amazonian-royal-flycatcher
amazonian-royal-flycatcher