Gå til sidens hovedinnhold

Naturvernere: - Bra, Jens

Norges Naturvernforbund er fornøyd med Jens Stoltenbergs fokus på klima i sin nyttårstale.

I sin nyttårstale brukte Stoltenberg mye tid på det han omtalte som «vår tids fremste utfordring »; trusselen om farlige klimaendringer. Norges Naturvernforbund håper talen markerer et viktig skille i norsk klimapolitikk.

Viktig
- I 2001 holdt Stoltenberg sin første nyttårstale. Han pekte da på behovet for å ta vare på den norske vassdragsnaturen og slo fast at tiden for de store vannkraftutbyggingene var over. Den nyttårstalen ble avgjørende for vassdragsvernet. Vi fikk vern av mange viktige og verdifulle vassdrag, deriblant Vefsna-vassdraget i Nordland. Vi håper årets nyttårstale bærer bud om et liknende skille og at talen blir like viktig for norsk klimapolitikk som talen i 2001 ble for vern av våre gjenværende vassdrag, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Se web-TV fra talen her

I årets nyttårstale varslet statsministeren at regjeringen vil kjøpe klimakvoter for å kompensere for statsrådenes internasjonale flyreiser.

- Det er prisverdig at regjeringen tar klima-ansvar på denne måten. Vi har rettet kraftig kritikk mot store deler av regjeringens klimapolitikk, men dette initiativet skal den ha ros for, sier Lars Haltbrekken.

Vil ha mer
- Nå håper vi talen også innebærer en endring på andre områder som har betydning for klimaet, fortsetter han, og har listen klar:

- Vi må få en videreføring av den historiske jernbanesatsingen som kom med statsbudsjettet for 2007. Videre må regjeringen øke bevilgningene til kollektivtrafikken i de store byene, og ikke kutte dem som de gjorde i årets budsjett, mener Haltbrekken .

Han krever også at alle landets bensinstasjoner tvinges til å selge minst 5 prosent biodrivstoff innen 2010. Husholdninger som er avhengige av oljefyring må få støtte til å installere miljøvennlige oppvarmingsmuligheter i stedet. Regjeringen må i tillegg legge frem et kvotesystem som fører til reduserte utslipp av klimagasser fra industrien og oljesektoren, mener Lars Haltbrekken.

Roser Jens
Belloa-leder Fredric Hauge er også positiv til Stoltenbergs tale.

- Når Stoltenberg nå løfter klimaspørsmålet så høyt, tror jeg 2007 blir det store miljøåret, sier Hauge til Dagbladet.

I romjula utropte han SV og miljøvernminister Helen Bjørnøy til fiender av miljøbevegelsen.

- - Når vi har en så svak miljøvernministet er det viktig at Jens tar grep, hevder Hauge.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted