Gå til sidens hovedinnhold

- NAV må slutte å betale for at folk gjør ingenting

Forsker vil flytte NAV-klientene over i kommunale stillinger.

Det nye arbeidslivet er tema under årets NHO-konferanse. Økt bruk av ny teknologi går som en rød tråd gjennom temaene for årets konferanse.

Interesseorganisasjonen mener hver tredje norske jobb kan være erstattet av roboter og annen ny teknologi innen 20 år.

– Jeg ser økt teknologisering som en medalje med to sider. Det gir helt klart mange muligheter for økt verdiskaping. Men på medaljens bakside lyser spørsmålet mot oss om vi vil ha jobber til alle, sa NHOs administrerende direktør Skogen Lund i forkant av møtet.

- Arbeidsledighet et nødvendig onde
Samme dag som NHO avholder sin årskonferanse, kommer tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe med dystre spådommer i Klassekampen. Han tror oljekrisen bare har begynt.

– Arbeidsledigheten vil stige til 7–8 prosent de neste årene, målt i AKU-ledighet, sier han til avisen.

Ulltveit-Moe sier det kan være et nødvendig onde for å få fart på omstillingen.

Moderne teknologi erstatter lavt utdannet arbeidskraft
Simen Markussen, som jobber som seniorforsker ved Frischsenteret ved Universitetet i Oslo, entret scenen i Spektrum rett før kl. 11.30.

Han har et annet standpunkt enn Ulltveit-Moe. Markussens budskap var at det viktigste for å sikre velferden i fremtiden er at folk er i arbeid.

Han og kolleger ved Frischsenteret har utført en analyse som viser at yrkesdeltakelsen til unge menn fra lavinntektsfamilier har sunket dramatisk de siste årene. En av årsakene er at moderne teknologi erstatter lavt utdannet arbeidskraft, og Markussen mener at denne tendensen bare vil forsterke seg.

Les også: Nav-direktøren: Norge ikke gode nok på integrering

Vil endre tygdesystemet
Hans oppskrift for å motvirke det han kaller "utenforskap" i arbeidslivet er å endre trygdesystemet.

- NAV må slutte å betale for at folk gjør ingenting. Mitt forslag er at norske kommuner må ta ansvar og ansette folk i tilpassede jobber i kommunene, sa Markussen.

Selv om snittproduktiviteten i offentlig sektor trolig vil gå ned ved et slikt tiltak, mener Markussen at dette vil veies opp av at den totale produksjonen blir høyere når det blir flere ansatte.

- Å flytte folk fra null produktivitet og over i arbeid er det beste tiltaket. Det koster nesten ingenting heller; NAV betaler allerede mesteparten av utgiftene. I tillegg sikrer det å ha folk i jobb skatteinntekter, sa Markussen.

Følg NHO-konferansen direkte her:


Les hva Twitter-brukerne skriver om konferansen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken