(Nordlys)

Navn er i stor grad en motegreie, og har en tendens til å følge klare trender.

I 2016 var det veldig tydelig at en NRK-serie hadde gjort et stort inntrykk på nybakte foreldre, da Nora/Noora/Norah var det klart mest populære jentenavnet og William det mest populære guttenavnet.

Men hva sier 2017-tallene?

Endringer i toppen

SSB kan onsdag fortelle at navnene at det har blitt mye tettere i toppen, og mest markert er det at William har droppet fra 1. til 6. plass blant de mest populære guttenavnene.

I stedet har Jakob tatt et kjempebyks opp på listen, og er nå mest populære guttenavn. Listen av guttenavn preges nå markert av eldre, bibelrelaterte navn. Både Jakob, Lukas, Filip, Noah og Isak har tydelige bibelreferanser.

Sofie/Sofia klart mest populært

På jentesiden er Nora dyttet ned fra tronen med minimal margin, og på topp finner vi nå Sofie/Sophie.

Interessant nok er det omtrent nøyaktig like stor andel som kalte barna sine for Sofie og Sophia de to siste årene, men førstnevnte har blitt betydelig mer populært i 2017. Til sammen er de to lignende navnene Norges definitivt mest populære navn for tiden.

 

- Klassisk

– Både Sofie og Jakob har en klassisk popularitetsutvikling for navn, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren, som har ansvaret for navnestatistikken hos SSB.

Han forteller at Sofie og Jakob var svært populære rundt år 1900, før de gikk de nesten helt ut av bruk, for så å komme langsomt tilbake.

– Det går om lag 120 år mellom popularitetstoppene, noe fjorårets mest populære navn er et skoleeksempel på, sier han.

Dobbeltnavn

Ifølge SSB fikk 51,5 prosent av alle barn et mellomnavn, mens 1 av 5 får et andre fornavn.

I 2017 var Sofie/Sophie også det mest populære annet fornavn med 454, foran Marie med 416. Den mest brukte navnekombinasjonen i fjor var Emma Sofie.

Alexander/Aleksander toppet også i år guttenes liste over annet fornavn med 320, før André med 215. Den mest brukte guttenavnkombinasjon var i fjor Liam Alexander.

Geografiske forskjeller