Gå til sidens hovedinnhold

Tøffest av de tøffe

Navy Seals «ikke-eksisterende» Team Six øver jevnlig i Norge.

Det kom ikke akkurat som noen bombe at det nettopp var soldater fra spesialtroppen U.S. Navy SEALs Team Six (Naval Special Warfare Development Group) – elitetroppen innenfor elitestyrken Navy SEALs – som hadde aksjonert og drept Al-Qaidas leder Osama bin Laden.

Dette er allment kjent selv om USAs president Obama, da han kunngjorde at Osama bin Laden var drept, unnlot å nevne Navy SEALs Team Six. Han sa bare at "en liten gruppe” hadde gjort jobben med å ta ut Osama bin Laden. Det har heller ikke kommet noen offisiell erklæring om at Team Six sto bak.

Lite var kjent om Navy Seals Team Six før dette vellykkede raidet. Det som var kjent var at denne spesielle troppen er basert i Dam Neck, Virginia og at teamet ble etablert etter gisseldramaet i Iran i 1980 som avslørte et behov for en antiterroristgruppe som kunne operere i dypeste hemmelighet.

Etter den vellykkede operasjonen mot Osama bin Laden er det lekket ut noe informasjon om troppen, om dens bakgrunn, de umenneskelige treningsmetodene og dens legendariske mot.

Og at Team Six øver jevnlig i Nord-Norge.

Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkommando uttaler at den amerikanske spesialavdelingen har vært i Norge flere ganger og deltatt på øvelser sammen med elitesoldater fra Forsvarets Spesialkommando (FSK).

Team Six har også deltatt i diverse operasjoner i Afghanistan i samarbeid med FSK i en kampenhet kalt K-Bar. Ifølge Wikipedia har denne enheten drept over 200 Taliban- og Al- Qaida-soldater.

Les også:

Skreddersydd netthverdag

Verdens lengste kvinnelige skjegg

Team six «eksisterer ikke»

TeamSix setter sin ære og stolthet i to ting: effektivitet og hemmelighold. Derfor var det bare naturlig at da sjefen for moderorganisasjonen U.S. Navy SEALs, admiral Edward Winters i sitt gratulasjonstelegram til elitesoldatene bak raidet mot Osama bin Laden, minnet dem om å holde kjeft.

”Vær ekstremt forsiktig med sikkerheten,” manet han. ”Kampen er ikke over.”

De som tilhører Team Six, kan ikke engang snakke om Team Six. Dette fordi offisielt eksisterer ikke Team Six. Ingen kan søke om opptak. Soldatene blir rekruttert fra de syv andre eksisterende Navy SEALs-teamene. De er med andre ord en ikke-eksisterende elitegruppe på noen hundre individer innen elitestyrken U.S. Navy SEALs.

Team Six består av landets stilleste og mest dyktige drapsmenn. Teamet trenger verken å forholde seg til internasjonal jus eller følge militære regler.

Og elitestyrken blir brukt der konvensjonell krigføring ellers ikke fører fram, i saker som må utføres i største hemmelighet og i saker som absolutt ikke egner seg i dagens lys.

Selv om Team Six ikke finnes, skryter noen av teamets soldater at de drikker slangegift. Og at de noen ganger forsegler drap med kyss på offerets kinn. At de aldri åpner, men smadrer dører når de kommer settende og at de setter to kuler i pannen på offeret – som de også skal ha gjort med Osama bin Laden – for å sjekke at den som skal drepes er helt død.

Fiaskooperasjoner

For å bli soldat i Team Six må man gjennom to år med en kombinasjon av hjernegymnastikk og brutal muskeltrening. De to intense årene rundes av med en fem dagers helvetesuke hvor soldatene blir utsatt for simulerte krigssituasjoner med kuler som hviner forbi ørene, bomber som eksploderer og ekstreme utholdenhetstester.

Rekruttene kan ringe med en bjelle som varsler at de kaster inn håndkleet når som helst. Haugen med håndklær må bli ganske stor siden bare 31 prosent av de som går løs på helvetesuken, fullfører. Det ryktes at Team Six trener døgnet rundt og er ute på oppdrag over 300 dager i året.

Tallet på antall Navy SEALs i aktiv tjeneste er overraskende lavt. 2500. Og bare de aller råeste av disse 2500 rekrutteres til Team Six. Det antas at det kan dreie seg om et par hundre.

Men ikke alt har gått på skinner for denne elitetroppen heller. Det har vært noen skjær i sjøen.

I 1993 rykket Team Six for eksempel inn i Panama for å hente ut den kolombianske narkobaronen Pablo Escobar som hadde rømt dit. Operasjonen ble mislykket på grunn av dårlig etterretning.

Neste store oppdrag ble også en fiasko. Elitetroppen rykket inn i Mogadishu for å ta til fange en somalisk krigsherre. Oppdraget som gikk i vasken ble godt kjent gjennom boken og filmen ”Black Hawk Down”.

Ryktet fikk også medfart etter et mislykket, blodig raid i Pakistan i 2008 hvor mange sivile ble drept i byen Angurada. Ytterligere medfart fikk omdømmet etter det mislykkede redningsforsøket som gjorde at den britiske hjelpearbeideren Linda Norgrove ble drept i 2010 av en av Team Six’ egne granater.

Tre skudd – tre drept

Den mest berømte, offentlige opptredenen til Team Six i positiv henseende før raidet mot Osama bin Laden, var gisseldramaet med kamerafolk ringside utenfor kysten av Somalia i 2009, hvor en amerikansk skipskaptein på et lasteskip var blitt tatt som gissel av tre pirater.

Situasjonen syntes fastlåst, den amerikanske kapteinen var i livsfare.

Da avfyrte tre skarpskyttere fra Team Six ett skudd hver i halvmørket mot de tre piratene i en liten båt som danset som en kork i høy sjø. De tre sjørøverne ble drept med hvert sitt velplasserte skudd gjennom hodet, og kapteinen ble reddet.

Team Six samarbeider i dag så mye med CIA at vittige tunger har døpt troppen til CIAs Pretorianergarde. Samarbeidet dem imellom startet etter invasjonen av Irak og den påfølgende jakten på militante opprørere.

Les også:

Allierte bomber drepte 53 nordmenn

– Heller rumpe og pupper enn ranglete skihoppere

Mafiahistorien full av drap – og kallenavn

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken