Gå til sidens hovedinnhold

Søker surrogatmor til neandertaler-baby

Ja, du hørte riktig.

(SIDE2): Det høres kanskje ut som en bisarr idé, men Harvard-professor George Church (58) mener alvor.

Gunstig i sykdomsbekjempelse
I helgen uttalte han i et intervju med den tyske avisen Der Spiegel at han ønsket å klone en neandertaler-baby. Hans ambisiøse planer går ut på å bruke DNA fra fossiler av neandertalere. De prehistoriske menneskene døde ut for om lag 33.000 år siden, men skal ha vært intelligente vesener. På grunn av deres store kraniestørrelsen hevder den anerkjente professoren at de til og med kan ha vært smartere enn dagens mennesker.

- Jeg har allerede klart å ta ut nok DNA fra fossiler til å rekonstruere DNA-et til det utdødde menneskerasen. Nå trenger jeg bare en eventyrlysten kvinne som går med på eksperimentet, sier han til den tyske avisen.

Grunnen til at Church ønsker å gjennomføre eksperimentet er for å endre på det menneskelige genet. Han tror kloningen vil være gunstig for menneskeheten, og tror det kan føre til en menneskerase som er mer motstandsdyktig og immune mot sykdommer som kreft og hiv.

Ulovlig
Church anses som en pioner innen syntetisk biologi, og har jobbet med DNA-forskning i mange år. Han var med på det tidlige stadiet og opprettet Humane Genome Project som jobber med å kartlegge det menneskelige DNA-et. Han mener at kloningen av mennesker er det neste vi får se i forskningen. Han er vel respektert blant sine kollegaer, men vil nok ikke overraskende møte reaksjoner fra genetikere for sin grensesprengende idé.

Selv om planen hans ifølge forskere kan være mulig å gjennomføre teoretisk sett, så gjenstår et stort problem; kloning av mennesker er ulovlig i de aller fleste land.

Professoren ønsker å ta DNA-et fra neandertaleren og føre det inn i menneskelige stamceller, og deretter kreere et embryo som kan innplantes i en kvinnes livmor.

- Vi kan klone alle mulige pattedyr, så det er veldig sannsynlig at vi kan klone et menneske. Hvorfor skal vi ikke kunne klare det? sier Church.

Et nytt Jurassic Park?
Alle husker hva som skjedde i filmene om «Jurassic Park» da dinosaurene gjenoppsto.

Den tyske avisen spør om kloningen, og en eventuelt gjenopplivning av en utdødd rase, ikke vil være etisk problematisk, og om det ikke bare testes ut på grunn av vitenskapelig nysgjerrighet.

- Vel, kanskje nysgjerrighet kan være en del av det, men det er ikke den viktigste drivkraften. Hovedmålet er å øke mangfoldet. Én ting som er dårlig for samfunnet er lavt mangfold. Dette gjelder for kultur eller evolusjon, for arter, så vel som for resten av samfunnet. Hvis du blir en monokultur, står du i stor fare for gå tapt. Derfor vil rekreasjon av neandertalere hovedsakelig være et spørsmål om samfunnsmessig risikounngåelse, mener professoren.

Kommentarer til denne saken