Gå til sidens hovedinnhold

Mister arveretten til tronen

To prinser ryker ut av arverekken.

(SIDE2): Da prins Maurits (44) ble født i april 1968, var han nummer fire i arverekken til den nederlandske tronen, bak sin tante Beatrix og hennes sønn Willem-Alexander, og bak sin mor, prinsesse Margriet.

I løpet av årene som fulgte fikk daværende prinsesse Beatrix og prins Claus ytterligere to sønner, og prins Maurits rykket nedover på listen. Og da hans fettere Willem-Alexander og Constantijn etter hvert fikk egne barn, ble Maurits og hans bror Bernhard skjøvet stadig lenger ut i rekken.

I dag er de to brødrene henholdsvis nummer ti og elleve i den nederlandske arverekken, men når fetteren Willem-Alexander etter planen blir konge 30. april, mister de to prinsene arveretten helt og holdent. Den nederlandske tronfølgen begrenser arveretten til tre ledd fra den sittende monarken.

Vi forsøker oss på en forklaring
Mens Beatrix er dronning, er hennes to sønner som har giftet seg med parlamentets godkjennelse, fortsatt i arverekken, og det samme er deres barn. Etter disse følger via avdøde dronning Juliana (1. ledd) dronning Beatrix' søster Margriet (2. ledd), og hennes to sønner som også fulgte boken da de giftet seg, Maurits og Bernhard (3. ledd).

Når Willem-Alexander blir konge havner hans tante Margriet i tredje ledd (Beatrix-Juliana-Margriet), mens sønnene er fire ledd unna monarken, og dermed ute av arverekken - med mindre et eller annet i fremtiden fører til at deres mor blir dronning.

Driver egen business
Prinsene Maurits (44) og Bernhard (43) kommer neppe til å merke mye til endringen. De beholder fortsatt sine titler - de er prinser av Orange-Nassau - og begge har gode jobber.

Prins Maurits har de siste seks-sju årene drevet et eget firma (The Source), som utvikler produkt-, service- og systemkonsepter for det offentlige og for privat næringsliv. Prins Bernhard driver også egen entreprenørvirksomhet.

Maurits er for øvrig gift med prinsesse Mariléne, og paret har tre barn: Anna, Lucas og Felicia. Bernhard er gift med prinsesse Annette, og de har også tre barn: Isabella, Samuel og Benjamin.

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken