Gå til sidens hovedinnhold

Er Beatrix på avskjedsrunde?

Nederlands dronning på turné i Karibia.

(SIDE2): Nederlands dronning Beatrix startet fredag en rundreise som omfatter alle landets oversjøiske landene hvor hun fortsatt er dronning, og i nederlandske medier spekuleres det i om hun har startet på en avskjedsturne før hun abdiserer.

I Nederland er det nemlig tradisjon for at statsoverhodet abdiserer og overlater makten til neste generasjon, ikke slik som i de skandinaviske monarkiene og i Storbritannia, hvor monarken vanligvis sitter til vedkommende dør.

Kan komme til å abdisere
Beatrix ble selv dronning da henne mor Juliana abdiserte i 1980, og Juliana ble i sin tid dronning da hennes mor abdiserte. Juliana var dronning i 32 år, og Beatrix har nå regjert i 31 år – så situasjonen begynner å ligne på det den gjorde i 1980.

Da Beatrix var dronning, var hun 42 år gammel – Willem-Alexander er nå 44. Forskjellen er at Willem-Alexander og hans to brødre var nesten tenåringer da mor ble dronning. Tronfølgerparets tre døtre er henholdsvis sju, seks og fire år, noe som taler for at dronningen kanskje venter noen år til før hun gir seg.

Kom med ordinært rutefly
Dronningen ankom allerede torsdag i den karibiske øystaten Aruba med ordinært rutefly, sammen med tronfølgerparet Willem-Alexander og Maxima, skriver nederlandske De Telegraaf. I motsetning til hva som er praksis i andre monarkier, drar dronningen og tronfølgeren ofte på reise sammen, og gjerne på samme fly.

Etter at øystaten De nederlandske Antillene ble oppløst for et år siden, består Kongeriket Nederlandene nå av fire suverene stater: Nederland, Aruba, Curaçao og Sint Maarten – alle med Beatrix som dronning. I tillegg regnes øyene Bonaire, Saba og Sint Eustatius som kommuner med særstatus under Nederland.

Nederlandsk siden 1636
Fredag og lørdag gjestet det kongelige følget Aruba, som ligger like utenfor kysten av Venezuela, og ble kolonisert av nederlenderne i 1636. Aruba var fram til 1986 en del av De nederlandske Antillene, før den fikk status som egen stat. På Aruba bor det drøyt 100.000 mennesker.

Mandag fortsetter ferden til øya Bonaire med drøyt 11.000 innbyggere, og tirsdag får Curaçao med sine 140.000 innbyggere kongelig besøk. Curaçao ble også selvstendig i 2010. Beatrix, Willem-Alexander og Maxima blir på Curaçao til og med onsdag.

Hjem neste søndag
Førstkommende torsdag er det kongelige følget på plass på Sint Maarten, som i likhet med Curaçao ble selvstendig for et år siden. I Sint Maarten bor det drøyt 40.000 mennesker. Staten ligger på den sørlige delen av øya med samme navn, den nordlige delen er fransk territorium.

Fredag og lørdag er det besøk i henholdsvis Sint Eustatius og Saba, som begge regnes som nederlandske kommuner. På Sint Eustatius bor det knapt 2800 mennesker, mens folketallet på Saba er beregnet til drøyt 1600. God mulighet for befolkningen der til å få hilse på de kongelige gjestene, med andre ord.

Besøket avsluttes om en uke, og neste søndag flyr dronningen og tronfølgerparet tilbake til Nederland.

Se også:
Nederlandske NOS har lagt ut video av starten på dronning Beatrix' besøk i Aruba:

HTML EMBED
Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken