(SIDE2): For hver 12. låt som lastes ned ulovlig kjøpes det nesten en halv CD, nærmere bestemt 0,44 stykker. Det viser en ny studie bestilt av det kanadiske industridepartementet.

Last ned rapporten her

Vinn vinn
Konklusjonene i rapporten spenner bein under påstandene fra platebransjen som i flere år har hevdet at ulovlig fildeling forårsaker nedgang i CD-salget.

Musikkindustrien opererer ofte ut ifra en tese om at hver ulovlige nedlasting er det samme som et tapt salg.

Les også:Fildeling koster 50.000 per sang

- Nedlasting av det som tilsvarer ca. et album øker kjøpet med rundt en halv CD, forteller forfatterne Dr. Birgitte Andersen og Dr. Marion Frenz, som til daglig jobber ved Universitetet i London.

Vil høre først
På fredag publiserte de rapporten «The Impact of Music Downloads and P2P File-Sharing on the Purchase of Music: A Study for Industry Canada».

Den konkluderer med at rundt halvparten av den ulovlige nedlastingen i Canada skjer fordi folk vil høre låtene før de kjøper dem. I tillegg ønsker man å finne ut om det er låter man ikke liker på et album slik at man slipper å kjøpe dem. Og en fjerdedel av nedlastingen skjer rett og slett fordi enkelte låter og album ikke er tilgjengelige gjennom lovlige alternativer.

En annen teori på hvorfor CD-salget har sunket de siste årene har vært at omfanget av underholdningsprodukter generelt har økt - når forbrukeren eksempelvis kjøper et spill går det på bekostning av musikk.

Inntekt betyr ingenting
Andersen og Frenz er ikke enig i denne teorien og forteller at resultatene deres viser det motsatte. Folk som bruker mye penger på DVD-er, dataspill og kino- og konsertbilletter kjøper også mye musikk, hevder de.

Heller ikke inntekt har noen statistisk innvirkning på folks forbruk av CD-er eller lovlig nedlasting. Forfatterne tror det handler om at musikk generelt utgjør for liten andel av folks forbruk til å ha noen effekt på kjøpevanene.

Mer om nedlasting og fildeling: