Gå til sidens hovedinnhold

Nedtur på Wall Street

De amerikanske børsene faller moderat.

Det ligger an til at de amerikanske børsene fortsetter nedturen onsdag.

Både i Asia og Europa har stemningen vært tung på børsene gjennom dagen.

Før åpning veide blant annet uttalelser fra toppsjefen for varehuskjempen Wal-Mart tungt inn på stemningen. Konsernsjef Mike Duke sa i et intervju i dag tidlig at han ser fortsatt stort økonomisk stress for amerikanske forbrukere og ingen rask ende på resesjonen.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,44 prosent til 7.884,82 poeng rett etter åpning. Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,56 prosent til 836,75 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq faller 1,04 prosent til 1.608,89 poeng.

Intel skuffet
Etter børsslutt tirsdag varslet it-kjempen Intel at økonomisk usikkerhet gjør det vanskelig å komme med en guiding for inntjeningen. Markedet tok ikke godt mot resultatene fra Intel, og aksjene sendes ned 4,5 prosent i førhandelen, til tross for at tallene toppet markedets forventninger.

Konsernsjef Paul Otellini sa under en presentasjon av resultatet at salget av PCer bunnet ut i løpet av kvartalet, og at bransjen er i ferd med å returnere normale sesongmessig mønstre. Otellini tror bransjen nå har passert det verste fallet i salget.

På grunn av økonomisk usikkerhet og begrenset visibilitet kom ikke brikkeprodusenten med noen ny guiding, men sier at de internt venter en flat utvikling i omsetningen sammenlignet med første kvartal. Det er ifølge Marketwatch i tråd med forventningene til analytikerne.

Likevel var det mangel på nye utsikter som gjorde at markedet ikke ble fornøyd med tallene.

- Vi ville likt en mer overbevisning i Intels guiding, sier analytiker Bill Kreher i Edward Jones til Marketwatch.

Bedring for produksjonssektoren
En rekke nye makrotall ble også lagt frem før åpning onsdag. Nye tall fra den amerikanske sentralbankens distriktskontor i New York viser at produksjonsindeksen New York Empire State steg til minus 14,65 poeng fra minus 38,23 i mars.

Dette var langt bedre enn hva økonomene hadde ventet. Estimater innhentet av Bloomberg viser at økonomene forventet at indeksen ville havne på minus 34 i april.

Samtidig viser indeksen for nye ordre en oppgang til minus 3,88 i april fra minus 44,76 i mars. Sysselsettingsindeksen steg til minus 28,09 fra minus i mars. Delundersøkelsen som viser utviklingen i mottatte prisanslag økte til minus 17,98 fra minus 23,60 i mars fra minus.

Lavere priser
Samtidig viste en annen statistikk at konsumprisindeksen falt 0,1 prosent nedgang i mars. Ifølge Marketwatch er det som ventet.

Kjerne KPI-en, som ekskluderer matvare - og energipriser, steg med 0,2 prosent, noe som var rett over forventningene på 0,1 prosent. Ifølge statistikkmyndighetene sto en 11 prosents økning i tobakksprisene for mer enn 60 prosent av økningen i kjerne-indeksen.

På årsbasis var KPI ned 0,4 prosent, og falt dermed for første gang på årsbasis siden 1955. Kjerne-KPI steg med 1,8 prosent på årsbasis. Den amerikanske sentralbanken har et mål på 1,5-2 prosent vekst.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken