Gå til sidens hovedinnhold

- Boligprisene skal videre opp

Men i desember ble det knall og fall.

Mandag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem tall for i boligprisene i desember 2009.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

Etter et overraskende godt boligår - prisene hadde steget over 15 prosent på 12 måneder - ble året avsluttet med en nedgang i boligprisene på 1,4 prosent i desember.

Korrigert for sesongvariasjoner steg imidlertid prisene med 0,7 prosent. Dette betyr at prisnedgangen var svakere enn det som har vært normalt i desember.

Eiendomsmeglerne er svært positive til boligprisene fremover. Mangel på boliger kan gi vekst i prisene på hele åtte prosent inneværende år, tror Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Sterk start

Økende rente og mer nybygging vil bidra til å dempe etterspørselen utover i året.

- Vi tror på et sterkt første kvartal, så vil det flate ut utover året, sa NEF-leder Christian Dreyer på pressekonferansen.

I desember 2009 var det prisene på leiligheter som falt minst - 0,8 prosent. Dette var dermed den boligtypen som klarte seg best.

Eneboliger mest ned

Rekkehus og tomannsboliger falt 1,3 prosent, mens eneboliger viste en nedgang på hele 3,3 prosent.

Ser vi boligprisene i et historisk perspektiv, er nivået nå 72 prosent høyere enn toppåret 1987, korrigert for inflasjon.

Prisene er hele 203 prosent høyere enn da markedet bunnet ut i 1992, etter den forrige store krisen i boligmarkedet.

Det er ikke bare boligprisene som er viktig når man skal måle temperaturen i markedet.

Frykter boligmangel

Ekspertene følger også nøye med på utviklingen i tilbudet av boliger. Redusert tilbud tyder på at markedet er i bedring.

I desember var det 11.191 boliger til salgs på Finn.no. Dette er en kraftig nedgang fra rundt 15.000 i november.

Utviklingen det siste året tyder på at finanskrisen er i ferd med å slippe taket i boligmarkedet. Sist vinter var boligtilbudet oppe i over 22.000.

- Vi begynner å nærme oss en ubalanse i enkelte markeder, og er avhengig av at det kommer nye boligprosjekter i første halvår, sa Dreyer.

Det er spesielt i de store byene at det begynner å bli underskudd på prosjekter. Mange aktører har advart mot at den kollapsen i nybyggingen som fulgte med finanskrisen kunne føre til mangel på boliger når markedet snudde.

Salgstiden opp

I tillegg til priser og boligtilbud, er den såkalte omsetningshastigheten viktig. Dette er den tiden en eiendomsmegler bruker på å selge en bolig. Er markedet svakt, tar det lenger tid å selge.

Omsetningshastigheten økte fra 33 dager i november, til 41 dager i desember. Nå skal det huskes at desember er en måned med lavere aktivitet på grunn av juleferien. Mange venter til over nyttår med salget, og mange boligkjøpere har annet å tenke på i disse ukene.

Bare nesten enige

NEF og EFF er begge positive til utviklingen fremover. Prisene vil fortsette å stige, men økende rente og økt tilbud av nye boliger vil gjøre at veksten vil avta og prisene flate ut fra våren og sommeren.

Folk har bra med penger å handle bolig for, og utviklingen i norsk økonomi er gunstig. Markedet er i det hele tatt sunt og godt, mener eiendomsmeglerne.

- Tilbudet er igjen i balanse, bankene har begynt å låne ut igjen, men heldigvis ikke gått tilbake til praksisen fra 2006/2007, da de lånte ut for mye, sa Dreyer.

Alt i alt konkluderer NEF med en prognose på 8 prosent boligprisoppgang i år, mens EFF nøyer seg med en prognose på 6-7 prosent.

Iforbindelse med fremlegging av prisstatistikken, presenterer NEF/EFF med jevne mellomrom en oversikt over boligkjøpernes økonomi, et såkalt Boligbarometer. Etter kraftig fall i renten, er situasjonen for mange bedre enn på lenge:

* Andelen av inntekten som går med til å dekke renter var 18 prosent for den enslige førstegangsetablereren

* 10 prosent for et ungt par, og

*bare 6 prosent for det etablerte pareret

Obos melder om prisfall fra november til desember på 0,9 prosent. Året som helhet ble imidlertid veldig bra også for Obos, en oppgang på 20,2 prosent fra desember 2008 til desember 2009.

Boligprisstatistikken legges frem hver måned av NEF og EFF. Tallene er bearbeidet av analyseselskapet Econ, og baserer seg utelukkende på de boligene som ligger til salgs på nettstedet Finn.no.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

NETTAVISEN kommer med mer.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken