Gå til sidens hovedinnhold

Frykter svikt i boligmarkedet

Meglertopp er kritisk til myndighetenes tøffe lånekrav.

Etter massiv boligprisoppgang de siste årene er eiendomsmeglerne splittet i synet på at Finanstilsynet har strammet inn bankenes utlånspraksis.

Bolighandel1: Selg uten megler

Før jul ble bankene pålagt å følge de nye og strengere boliglånskravene fra Finanstilsynet. De innebærer at boligkjøperen må ha minimum 15 prosent egenkapital. Videre må banken forsikre seg om at kunden tåler en renteoppgang på minst fem prosentpoeng.

LES OGSÅ:
Unge skvises ut av boligmarkedet
Nå er gjelda rekordhøy

Mens leder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Leif J. Laugen, forstår at myndighetene nå strammer inn, er Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) skeptisk.

- Får klasseskille
- Jeg er hakket mer kritisk til Finanstilsynets innstramminger. Vi frykter det vil ramme førstegangskjøpere og skape et klasseskille, sa Dreyer på en pressekonferanse mandag da boligpristallene for desember ble lagt frem.

Dreyer er redd for at unge boligkjøpere som ikke får lån vil bli presset inn i et stramt leiemarked, og han frykter en kraftig økning i leieprisene.

- Jeg er skeptisk til om det er god samfunnsøkonomi i dette, sa han.

Dreyer mener det ikke er grunn til å frykte noen boligboble. Økt nybygging vil bidra til å dempe presset i etterspørselen, og som ligger bak de nye og strengere kravene til egenkapitalfinansiering ved boligkjøp.

Moderat prisoppgang
Dreyer tror Finanstilysnets innstramminger vil ha en større innvirkning på boligmarkedet i 2012 enn den internasjonale finansuroen.

NEF spår en mer moderat oppgang i boligprisene i år på fire prosent. Til sammenligning steg prisene med 8,5 prosent i fjor.

Det er sjelden «søsterorganisasjonene» NEF og EFF er så uenige som de ga uttrykk for på mandag når det gjelder de nye utlånskravene.

Splittet
EFF-leder Leif J. Laugen sa innledningsvis på pressekonferansen at det er forståelig at Finanstilsynet har skjerpet kravet til bankenes utlånspraksis ved boligkjøp.

- Gjelden er høy, så det er forståelig, sa han.

Det er unge boligkjøpere og enslige husholdninger som får det tøffest ved en renteoppgang. Disse har normalt det høyeste gjeldsnivået.

- Får vi en kraftig oppgang i renten (til rundt 6 prosent, red.anm) vil rentebelastningen bli rekordhøy, sa Laugen.

Laugen mener det er rimelig at myndighetene nå vil tvinge bankene til en mer edruelig utlånspraksis.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Selge? Finn billigste megler på MittOppdrag.no

(Tjenesten er gratis for Nettavisens lesere)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken