(SIDE2): Fire studenter fra Universitetet i North Carolina har funnet opp en neglelakk som skal beskytte mot såkalt «date rape».

Skifter farge

Neglelakken fungerer slik at den skifter farge om den kommer i kontakt med bedøvende stoffer som GHB, Xanax og Rohypnol.

Om man er bekymret for om man har fått noe i drinken sin, behøver man derfor kun å røre litt i drinken med fingerneglen for å sjekke om frykten er reel.

- Vi håper at vi også kan skremme potensielle overgripere, ved at det nå finnes en sjanse for at de blir tatt i gjerningen, skriver studentene på Facebook-siden sin.

- På denne måten er det overgripere som har grunn til å være redde, og ikke kvinner, fortsetter de.

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Facebook-siden deres har fått over 48.000 følgere, og tilbakemeldingene har vært stort sett gode.

- Som et voldtektsoffer, og som trebarnsmor, kan jeg ikke få takket dere nok, skriver en kvinne på siden.

Studentene arbeider fortsatt med utviklingen av neglelakken, men har fått god drahjelp av medier verden over som har omtalt produktet. De har allerede fått et stipend på 11.000 dollar fra skolen sin, og de ber nå om donasjoner fra andre, skriver Today.

Bekymret over skyldpålegging

Selv om mange er positive til prosjektet, så er det også noen som stiller seg kritiske.

De siste årene har det kommet en rekke produkter med samme mål som denne neglelakken - å beskytte kvinner mot voldtekt. Og disse produktene blir gjerne viet mye spalteplass, og får mye ros, men flere voldtektsaktivister mener dette bare er nok en måte å legge ansvaret for voldtekt over på kvinner.

- Dette reflekterer hvordan vi stadig skyldpålegger kvinner. Vi legger ansvaret over på dem, vel vitende om at dette ikke er en effektiv måte i redusere antall ovegrep på, sier Elisabeth Plank ved Mic til Today.

- Jeg tror at alt som kan være med på å redusere antall seksuelle overgrep er en veldig fint. Men jeg tror være kritiske også, og tenke over hvorfor vi stadig legger ansvaret for å unngå voldtekt over på unge kvinner, sier Tracey Vitchers, ved Students Active for Ending Rape (SAFER).

Her er Todays reportasje om neglelakken:

HTML EMBED

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy