(SIDE2): Vi er inne i eksamensmåneden, og tusenvis av studenter svetter over skolebøkene.

Enkelte har det enda verre enn andre. Omtrent 25 prosent av studentene sliter med eksamensnerver. Ifølge studentavisa Studvest, har én av ti studenter så sterk angst for eksamen at de kaster opp eller ikke klarer å møte opp.

Forbered deg
Du kan slippe unna de verste nervene:

- Den beste måten å unngå eksamensnerver på er nok å gjøre grundige forberedelser, sier psykolog Ronald Grini, en av landets fremste eksperter på området, til Side2.

Han sier at du bør skaffe deg oversikt over pensum så tidlig som mulig.

- Sett opp en steg-for-steg-strategi for hvordan du kan arbeide deg gjennom pensum uten å komme på etterskudd. Dermed unngår du et slitsomt skippertak til slutt, sier han.

Bruk lærerne
Det er også viktig å bruke lærerne dersom det er noe du ikke forstår.

- Be om samtaletime. Kvalitetsreformen gir den enkelte student rett til tett faglig oppfølging gjennom hele studieløpet. Benytt deg av dette tilbudet i stedet for å bli hengende etter, sier Grini.

Repeter pensum
De siste dagene før eksamen bør du bruke til å få oversikt over pensum. I stedet for å lese gjennom alt enda en gang, bør du repetere de viktigste emnene og begrepene.

- På selve eksamensdagen kan det lønne seg å være ute i god tid. Da forebygger du stressing. Finn plassen din, senk skuldrene og ro ned, anbefaler Grini.

Les oppgaven nøye
Når du får utdelt oppgaven, bør du vente litt med å se på den. Deretter bør du lese nøye og rolig gjennom oppgaveteksten. Du kan også skrive ned notater eller stikkord underveis.

- Unngå å se deg rundt for å finne ut hva de andre foretar seg. Hold deg til ditt og la de andre holde på med sitt. Vi har forskjellige måter å gripe ting an på, sier Grini.

Han anbefaler deg å begynne med det spørsmålet du synes er enklest. For å slippe å sløse bort tid, bør du kladde så lite som mulig.

De fleste er nervøse
Hvis du er nervøs før eksamen, er du ikke alene.

- Jeg tror de færreste er helt fri for nerver på eksamensdagen. Litt nerver kan til og med virke positivt og skjerpende, mener Grini.

Forskjell på nervene
Litt nervøsitet og alvorlig angst er imidlertid ulike ting.

- Generelt sagt skiller eksamensnever seg fra vanlig nervøsitet på den måten at eksamensnervene handler om frykten for jernteppe, for å glemme det en har lært, for å misforstå oppgavene, for ikke på rekke å bli ferdig og for å ikke å få det til, sier Grini.

Han sier videre at et dekkende ord for eksamensnerver er prestasjonsangst, altså angst for ikke å klare det.

- Vanlig nervøsitet handler mer om en generell uro, rastløshet og spenninger i kropp og sinn, sier han.

Ta pauser
Blir nervene plagsomme, kan du prøve å slappe av og ta én ting om gangen.

- Det kan være lurt å ta en pause, gå sakte rundt med inspektøren mens du forsøker å samle deg og roe ned, sier han.

Ta deg tid til å spise og drikke. Grini sier at nervene ofte blir mindre hvis du prøver å bevare roen og unngå å kave deg opp.