Gå til sidens hovedinnhold

Nesbøs kraftige prompepulver

Jo Nesbøs datter hjalp til med ideen til boken om verdens kraftigste prompepulver.

(SIDE2:) Forfatter Jo Nesbø, mest kjent for politimannen Harry Hole, barnebokdebuterer med «Doktor Proktors Prompepulver».

- Datteren min pleier å gi meg i oppgave å fortelle historier. Hun gir meg strenge instrukser om hva historiene skal inneholde, som for eksempel en potet eller en søt prinsesse som ligner på henne selv.

Når det gjelder Nesbøs aktuelle bok var datterens ordre at historien skulle handle om en jente som lignet på henne, en gutt som var mye mindre enn henne, en oppfinner og en god del promping.

- Det kan forresten hende jeg var pådriver til prompingen, smiler Nesbø.

Fra påfunn til bok
Etter å ha funnet opp fortellingen basert på datterens ønsker, ga den unge jenta faren et nådig nikk. Dermed satte Nesbø seg ned for å gjøre om historien til en bok. Dette er fire år siden. Grunnen til at «Doktor Proktors Prompepulver» kommer først nå er fordi det er en prosess å finne språket i en barnebok, forklarer den kjente krimforfatteren.

- Det var da jeg sluttet å prøve å skrive barnebok at det fungerte - da jeg begynte å skrive slik jeg forteller historier til datteren min.

Nesbø mener likevel at det egentlig er ganske likt å skrive barnebok som voksenbok.

- Det holder ikke med en samling påfunn, du må ha en genuin fortelling, så det er ganske likt som med voksenbok.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Doktor Proktors Prompepulver» handler om Lise som bor i Kanonveien i Oslo. Det er et par uker før 17. mai. Bestevenninnen hennes har flyttet så hun håper noen skal flytte inn i nabohuset. En dag kommer et flyttelass som inneholder en trompet, og en bitte liten fyr som heter Bulle.

- Han er usedvanlig liten, har Elvis-sveis, og alt er lite bortsett fra fregnene. Han kompenserer sin manglende høyde med at han er smart og flink til å snakke for seg.

Lise og Bulle møter doktor Proktor, en ruvende gal professor. En av hans mislykkede oppfinnelser er et pulver mot høysnue som får folk til å prompe isteden. Bulle foreslår å snu formelen og selge prompepulveret til barn.

Jo Nesbø ble født 29. mars 1960 i Oslo.

Nesbø er en norsk musiker og forfatter. Han er utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole og har arbeidet både som megler og journalist, i tillegg til å være vokalist og låtskriver i popgruppa Di Derre.

Han står bak de kjente kriminalromanene Flaggermusmannen, Kakkerlakkene Rødstrupe, Sorgenfri, Marekors, Frelseren og Snømannen.

Forfatteren er nominert til Arks barnebokpris 2007 for barne -og ungdomsboken «Doktor Proktors prompepulver» (Aschehoug).

Luktfri promp
«Bulle fylte skjeen med mer pulver, men doktor Proktor stoppet ham. Beklager, dette er ikke noe for barn. Klart det er, sa Bulle. Alle barn liker promping. For noe tøys, sa doktor Proktor. Promp lukter vondt. Jo, men disse prompende er luktfrie, sa Bulle. Bare kjenn. Professoren sniffet høylytt. Hm, sa han. Interessant. Skjønner du hva denne oppfinnelsen kan brukes til? spurte Bulle. Nei, sa doktor Proktor, som sant var. Gjør du? Ja, sa Bulle».

- Det handler om livet over Oslo, men det foregår også ting under bakken. Der bor et utvalg av «dyr du skulle ønske ikke fantes». En mongolsk vannrotte og en anakonda som har stukket av fra buret sitt på Hovseter.

Nesbøs sprø historie er innom temaer som blant annet kjærlighet, mobbing, skumle skurker – og det nevnte prompepulveret.

- Jeg blander det som finnes med det som ikke kunne ha funnes. Barn lever i en absurd verden i utgangspunktet, så jeg har bare brukt fantasien, og gjort Oslo litt spennende og magisk.

Allerede nå kan Nesbø avsløre at det blir en oppfølger med doktor Proktor. Neste bok skal hete «Doktor Proktors tidsbadekar».

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter