2022 har gitt Jonas Gahr Støre grusom medfart på meningsmålingene. I Vårt Land sin meningsmåling 20. desember fikk Arbeiderpartiet kun 14,6 prosents oppslutning.
Søndag har Jonas Gahr Støre mulighet til å reise kjerringa.
Podkasten Ness hos Nettavisen har laget Nyttårstale bingokort i anledning nyttårstalen: Enten man mener Støre er retorisk mester, eller en tåkefyrste, så kan man printe ut bingokortene og kose seg.
Sier Støre tingene som er i rutene, kan man krysse av. Får man fire på rad, rekke eller diagonalt først, er det bare å rope «Bingo». Bingokortene kan lastes ned her:
Tviler
Klokken 19.30 holder Støre sin andre nyttårstale som statsminister. Prime time på NRK får han en gylden anledning til igjen å vinne folkets hjerter.
PR-nestor Hans Geelmuyden mener at Støres tale kan bli viktig, men tviler på at den blir det.
– Regjeringen Støre splitter det norske folk både med politikk og retorikk. Den norske staten slår kloa i 60 prosent av norsk bruttonasjonalprodukt, og eier verdens største fond med 12 000 milliarder kroner. Den norske staten vasser i penger, samtidig som nordmenn står i kø utenfor Fattighuset. Til tross for dette fører regjeringen en politikk som gjør staten rikere, og nordmenn fattigere med høyere strømpris, dyrere mat, økte skatter og avgifter og høyere rente. Dette er uakseptabelt. Hvis Støre er kommet på bedre tanker, kan denne nyttårstalen bli viktig.
– En av hans viktigste
Kjell Terje Ringdal, retorikk-ekspert og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, mener dette blir én av Støres viktigste taler:
– Han taler i motvind, til de 85 prosentene som ikke stemmer på ham. Samtidig som han frir til dem må han også oppildne, og helst begeistre, de som fortsatt stemmer på ham. Han må berøre den motstanden han møter, samtidig må han ikke fremstå som om han klager eller sutrer,
Viktigere ting
– Talen er viktig, men strømprisen, renta og arbeidsmarkedet det neste året er viktigere, sier Nils August Andresen, redaktør for Minerva.
Kristin Clemet, leder for tenketanken Civita, tror imidlertid ikke nyttårstalen blir spesielt viktig:
¬ Alle nyttårstaler er verdt å legge merke til, men jeg tror ikke de påvirker oppslutningen til partiet til statsministeren. Til det er den norske nyttårstale-tradisjonen for rituell.
Filosofen Harry Frankfurt skrev boken «On bullshit». Der beskriver han bullshit som språk hvis hensikt er å overtale, og hvor det ikke spiller noen rolle om det han sier er sant eller ei. På norsk blir bullshit i denne forstand gjerne kalt for tåketale, og onde tunger har ment at Støre er en mester i sjangeren, og har døpt Jonas Gahr Støre til en tåkefyrste. Det er en betegnelse verken Clemet eller Ringdal synes treffer.
– Jeg syns ikke beskrivelsen er presis. Men grunnen til at dette bildet brukes, kan nok være at det av og til er uklart hva som egentlig menes, sier Clemet.
– Ikke tåkefyrste
– Tåkefyrste er ikke lenger en betegnelse som passer på Støre, mener Ringdal, og utdyper: – For tre fire år siden tok Støre et oppgjør med seg selv retorisk, og han nå er han blitt flink. Av natur er han en intellektuell. Hans fagspråk drøfter, tar forbehold - og tar kanskje med seg mentale fotnoter. Dette gjør seg dårlig på tv. Nå er han langt tydeligere og språklig mer rett på mål.
Geelmuyden er mer kritisk til statsministerens retoriske evner.
– Støre kommuniserer som en embetsmann, og alltid med forbehold. Til slutt skjønner vi verken hva han eller Arbeiderpartiet mener. Støre er nummer to mannen som ble nummer én. Han gjorde en god jobb som rådgiver for Gro Harlem Brundtland i sin tid, og var en god utenrikspolitisk rådgiver for Jens Stoltenberg fra 2005 til 2012. Nummer to er lojal og lydig, men en leder må stake ut kurs og mobilisere for ny politikk. Vi har fått ny politikk, men folket vil ikke ha den. Støre mobiliserer ingen.
Geelmuyden mener at Støres forrige nyttårstale var en eneste lang ansvarsfraskrivelse, og frykter det samme vil skje igjen.
– I oppsummeringen sin 20. desember i år startet Støre slik; «Alt starter et sted. En dato. Og så kommer alt dette andre». Han skylder på Russlands angrep på Ukraina. Jeg forventer de samme ansvarsfraskrivelsene i nyttårstalen; Krig, energikrise og økte renter. Alt treffer «på hans vakt», og ingenting er regjeringens skyld. Men hvis dette er tilfellet, hvorfor gir han ikke Ukraina tollfrihet på landbruksvarer og lager et raust fond til gjenoppbygging av landet, innfører et toprissystem på strøm, og vedtar stramme statsbudsjett? En leder klager ikke. En leder finner løsninger.
– Støre er bare en tåkefyrste av og til. Men han snakker ofte med en avstand til begivenhetene: Han «opplever» at det er en krise, når han burde si: Det er krise. Han vil snakke om krigen, energikrisen og kanskje renten. Det han sier vil trolig ikke være så dumt som hans kritikere vil ha det til, men det vil heller ikke være tilstrekkelig for å berolige partiet og velgerne, sier Nils August Andresen.
Så får vi se om noen får bingo søndag halv åtte.