Gå til sidens hovedinnhold

Nesten alt går til Kari og Ola Nordmann

I 2013 forsvant 7,5 milliarder kroner til utlandet som trygdeeksport. Hele 6,8 milliarder av dette var pensjon som i hovedsak går til nordmenn bosatt i utlandet.

Det viser ferske anslag som Dagens Næringsliv har fått fra Arbeids- og sosialdepartementet. Trygd som tas ut av utlendinger i utlandet, utgjør små summer, skriver avisen.

Både statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har advart sterkt mot at norske trygdeordninger kan bli utnyttet av arbeidsinnvandrere.

En oversikt fra Stortingets utredningsseksjon viser at det i 2012 var 418 personer bosatt i Polen som mottok norsk kontantstøtte. Til sammenligning var det knappe 50.000 utenlandsboende pensjonister i 2012.

Veksten i pensjon som tas ut i utlandet, er sterk. I 2012 var det rundt 6 milliarder kroner, mens anslaget for 2013 altså er 7,5 milliarder kroner.

Venstres Sveinung Rotevatn mener saken er blåst ut av alle proporsjoner.

- Utlendinger som utnytter systemet er et helt marginalt problem når vi sammenligner med tallene for vanlige pensjonister som bor i utlandet, mener han.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) er ikke enig.

- Jeg mener det er veldig viktig å advare mot trygdeeksport, og vi må ha en levende debatt og bevissthet rundt denne problemstillingen, sier Eriksson, som understreker at det er dagpenger, kontantstøtte og barnetrygd som regjeringen vurderer å kostnadsjustere til prisnivået i mottakerlandet, ikke alderspensjon.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken