Gå til sidens hovedinnhold

- Smaken som er avgjørende

Det er lite som tyder på at grønn kaffe er sunnere enn svart kaffe.

(SIDE2): Tidligere denne uken skrev Side2 om den grønne Nescafé-kaffen, og påstanden om at denne kaffen inneholder flere antioksidanter enn vanlig sort kaffe.

Les hele saken:Er denne sunnere?

- Skeptisk
Klinisk ernæringsfysiolog, Inge Lindseth, var skeptisk til påstanden, og refererte undersøkelser som viser at sort kaffe er bedre for helsen.

- I noen studier har man påvist at sort kaffe faktisk er best. Det eksisterer for eksempel studier som har sammenlignet grønn og sort kaffe, og som viser at mot inflammasjoner for eksempel, så er sort kaffe best, sa han til Side2.

- Vil ikke sammenligne
Det er Nestlé Norge som fører Nescafé, og de mener det har skjedd en misforståelse vedrørende deres intensjon med den grønn kaffetypen.

- Det er ikke vår intensjon å sammenligne effekten til Nescafé Green Blend med andre typer kaffe, ettersom smak er det avgjørende for forbruker ved valg av kaffe. Ved å drikke Nescafé Green Blend får du i deg antioksydanter med positiv effekt på helsen, forklarer kommunikasjonssjef, Marianne Hardeng Aaberg, ved Nestlé, til Side2.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Mild kaffe
Hun kan fortelle at all kaffe er rik på antioksydanter, men at grønne kaffebønner er naturlig rik på en type antioksydanter som kalles polyfenoler.

- Nescafé Green Blend inneholder 35 prosent grønne kaffebønner. Ved å blande 35 prosent grønne kaffebønner og 65 prosent brente arabica kaffebønner inneholder Nescafé Green Blend et høyt innhold av polyfenoler samtidig som den smaker god og mild kaffe, sier hun.

Finnes i mange produkter
Polyfenoler finnes i mange ulike mat og drikkevarer. For eksempel inneholder blant annet grønnsaker, korn, belgfrukter, frukt, nøtter, vin, øl og te dette stoffet, og det finnes, ifølge Aaberg, omfattende vitenskapelig dokumentasjon på at polyfenoler motvirker frie radikaler og at polyfenoler i kaffe absorberes lett i kroppen, og har en helsemessig gunstig effekt.

- Daglig inntak av polyfenoler via kostholdet gir et positivt bidrag til et sunt, variert og balansert kosthold og livsstil. Med Nescafé Green Blend ønsker vi å formidle at denne kaffekoppen også bidrar med antioksidanter i form av polyfenoler, påstår hun.

Villedende markedsstrategi
Selv om det kan være vanskelig å få trekke noen fullstendig konklusjon på om grønn kaffe er sunnere enn svart, så kan måten Nestle´markedsfører produktet på diskuteres.

«Du vet sikkert allerede at antioksidanter er godt for deg og at de beskytter kroppens celler mot frie radikaler, som er en av årsakene til at kroppen eldes. Du vet trolig også at antioksidanter finnes naturlig i frukt og grønnsaker. Men, visste du at de også finnes naturlig i kaffe? I vår nye kaffe - NESCAFÉ Green Blend, som består 35 prosent grønne kaffebønner - har vi sørget for at du får ekstra mange antioksidanter samtidig med at de 65 prosent brente høykvalitets arabica kaffebønnene sørger for den gode smak og aroma.», skriver produsenten på sine sider.

Ernæringsfysiologen Side2 snakket med, satte spørsmålstegn ved målingen av antioksidanter i kaffebønner fordi det å måle antioksidantnivået i kaffe er en veldig kompleks prosess. Dette fordi man gjør målingene i et laboratorium, og mange stoffer man måler tas ikke opp i kroppen.

- Hvor mye antioksidanter man finner i grønn kaffe sammenlignet med vanlig kaffe, avhenger av hvilken undersøkelsesmetode man bruker. I studien Nescafé har brukt selv, så er det mer antioksidanter i grønne bønner. Andre undersøkelser viser at innholdet av antioksidanter faktisk øker når man brenner bønnene, sa ernæringsfysiologen.

I søkelyset
Dette er ikke første gang Nestlé får kritikk for sin markedsstrategi.

De opplevde blant annet massiv kritikk for å ha markedsført morsmelkerstatning som et nødvendig tillegg til spedbarn i utviklingsland.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken