Mandag lanserte NetCom sitt 4G-nettverk i Oslo, og siden har vi naturligvis prøvd ut nettet på alle tenkelige måter.

Les også: Så dyrt blir det nye superbredbåndet

Og etter et par dagers testing så er det åpenbart at mobilt bredbånd aldri igjen kommer til å føles som det samme. For overgangen fra 3G til 4G er intet mindre enn enorm!

Men la oss ta dette veldig systematisk:

1. Er det raskt?
I teorien har 4G en hastighet på 100 Mbps ned og 50 Mbps opp. NetCom hevder på sin side at du alltid skal kunne forvente 10-20 Mbps ned, og 5-10 Mbps opp.

Vi har sett det blitt testet til over 90 Mbps ned, men i løpet av et par dager har vi aldri kommet opp til 30 Mbps. Dette til tross for at mobilnettet per i dag i praksis ikke har noen kunder.

Det betyr at 4G ikke bare fungerer eller ikke fungerer der du er, du er også avhengig av å være svært nærme basestasjonen for at du skal oppnå superhastigheter.

Men når det er sagt: Hjemme har undertegnede et ADSL2-abonnement, som er oppkoblet med rundt 14/1,2 Mbps hastighet, og den reelle hastigheten var betydelig bedre med det mobile bredbåndet! Dette gjelder spesielt opplastingshastigheten, og jeg tok meg selv i dag i å dra ut kabelen til det vanlige nettet, og heller bruke 4G-nettet, da jeg skulle sende noen store bildefiler til jobb.

Så svaret på det første spørsmålet: Ja!

2. Er det stabilt?
Jeg skulle like å si at det er stabilt, men det er ikke helt min opplevelse. Nettet fungerer meget bra når det fungerer, men de håndlagede (!) bredbåndsmodemene virker ikke helt stabile.

For det første blir de utrolig varme (noe som tyder på at de sluker strøm), og jeg har ved en rekke anledninger opplevd at jeg må ta modemet ut og inn av PC-en etter at ting slutter å fungere, og jeg har også opplevd at modemet mister kontakten med PC-en i et øyeblikk, noe som gjør at en igjen må skrive inn PIN og koble opp på nytt.

Men når det er sagt, så virker hastighetene gode og stabile, og det er nok mer modemutstyret som ikke er modent nok enda. Neste generasjon kommer i 2. kvartal, og fram til den tid er det gratis uansett.

Så svaret er: Tja...

3. Kan en spille spill?
En av de store påstandene NetCom kom med ved lanseringen, var at nå var forsinkelsen i mobilnettet nede på normal ADSL-hastighet, noe som i praksis skulle bety at det å spille nettspill skulle være problemfritt.

Vi har målt den såkalte ping-tiden på mellom 25 og 90 ms, og dette er noe høyere enn en kan forvente på en kablet tilkobling, men å spille for eksempel Modern Warfare 2 fremstod som helt uproblematisk.

Derimot er det ikke helt uproblematisk å spille spill når modemet plutselig kutter ut et øyeblikk, og en må helt ut for å koble ting på igjen.

Men kan en spille? Ja.

4. Er det lett å sette opp?
Med Windows XP så krever det litt fikling, da det nye modemet inneholder en masse forskjellige funksjoner, og Windows XP forstår ikke alle helt i korrekt rekkefølge.

Men når Windows først forstår at det ligger lagret programvare på modemet, så går alt svært fort. Du følger brukerveiledningen, som stort sett handler om å trykke på "neste", og så er programmet installert.

Med Windows 7 var det hele en langt mindre selsom opplevelse.

Selve programvaren til nettet er svært enkel: Du har stort sett en eneste stor knapp du kan tykke på for å koble til eller fra nettet, og det går lynraskt. Bare husk PIN-koden din.

Så er det lett? Ja.

5. Er det dyrt?
NetCom benytter seg av én pris for å få 4G, og det er 699 kroner i måneden.

Det er på ingen måte billig, men hvis NetCom fortsetter med å ikke sette nedlastingsbegrensning, så får du svært mye hastighet for en ikke helt horribel pris.

6. Bør du kjøpe?
Dette er det store spørsmålet, og det finnes det ikke noe godt svar på.

Vi skal langt ut på nyåret før NetCom nærmer seg en brukermasse som virkelig kan sette nettverket på prøve, og testingen vi har bedrevet så langt er under helt optimale forhold. Flere brukere betyr lavere hastigheter, og det kan også faktisk bety dårligere dekning.

Om du er villig til å leve med en viss usikkerhet rundt å ha verdens beste mobile bredbånd, så ser vi ingen grunn til å ikke hoppe på.

Men vær klar over at det fortsatt er lenge til du vil kunne nyte denne typen hastigheter utenfor Oslo, og etter hvert de tre andre store byene i Norge.