Sommeren er snart over, og som vanlig gikk den så altfor, altfor fort. Bøker skulle vært lest, sol slikket og øl drukket.

Med andre ord, det var mye man skulle ønske man hadde rukket å gjøre før høsten kom.

Men nå som solen er borte og kaldere tider er på vei, er kanskje på tide å finne andre aktiviteter å bedrive tiden med enn å være utendørs. Strømningsider som Netflix og HBO Nordics har blitt et fast innslag for mange, men hva skal du se på dersom du ikke orker gamle filmer eller serier?

For deg som ønsker litt annet enn "hjernedød" underholdning, kan vi gi deg en liste over de ti beste dokumentarene på Netflix akkurat nå.

The Cove (2009)

En dokumentarfilm med innslag av krimelementer og avdekning av en japansk bys dyremishandling i stor stil.

Filmen ble nominert til og vant en rekke kjente filmpriser, blant annet Oscar for beste dokumentarfilm.

HTML EMBED

Tyson (2009)

Enten du liker boksing eller ikke, de aller fleste vet hvem tidligere verdensmester Mike Tyson er. Dokumentarfilmen om hans eget liv gir han publikum tilgang til unike bilder og kommentarer om alt fra karrieren, volden, damene og nedturen.

En godbit selv for dem som ikke liker idrett.

HTML EMBED

Bridegroom (2013)

Mange husker kanskje Youtube-videoen av homofile Shane Crone der han fortalte om problemene som oppstod etter hans kjæreste Tom Bridegroom tragisk mistet livet i en ulykke.

Youtube-videoen ble sett av millioner og dette er dokumentaren som forteller hele historien, og setter søkelys på de mange utfordringene personer i et likekjønnet ekteskap opplever i USA.

HTML EMBED

Blood Brother (2013)

Historien om amerikanske Rocky Braat som etter en tur til India endte opp med å flytte til landet for å hjelpe foreldreløse, HIV-smittede barn på et barnehjem på den indiske landsbygden.

En rørende og gripende dokumentar som fikk en rekke nominasjoner og priser da den kom i 2013.

HTML EMBED

Blackfish (2013)

En dokumentar om spekkhoggere høres kanskje ikke så spennende ut, men "Blackfish" forteller historien om spekkhoggere i fangenskap og de dramatiske følgende det kan få for de som passer på dem.

Sportssjefen i Nettavisen har (nesten) ikke pratet om annet etter han så denne BAFTA-nominerte dokumentarfilmen tidligere i år.

For alle som noensinne har vært i en dyrepark eller akvarium.

HTML EMBED

The Battered Bastards Of Baseball (2014)

Utenom rytmisk sportsgymnastikk er nok baseball en av verdens topp to kjedeligste idretter, men det betyr ikke at en dokumentarfilm om sporten er like kjedelig.

Pisslei av reklame, penger og økonomisk tyning av baseballfansen, bestemte skuespilleren Bing Russell (faren til Kurt) å starte opp laget Portland Mavericks. Klubbens motto var "moro" og drømmen var at Mavericks skulle ta sporten tilbake til fansen.

Selv om du ikke liker baseball, passer den for alle som elsker "underdog"-filmer.

HTML EMBED

Zeitgeist the movie (2007)

Denne dokumentarfilmen er noen år gammel, men interessant for de som liker en god konspirasjonsteori.

Filmen fikk mye kritikk da den kom, mye grunnet sine mange teorier og litt svevende argumentasjon, men er verdt en titt.

We Are Legion (2012)

Mens vi er inne på konspirasjonsteorier, "We Are Legion" er dokumentaren om hackerkollektivet, Anonymous.

Dokumentaren tar for seg Anonymous mange aksjoner, fra hackingen av den amerikanske politikeren Sarah Palins epost til cyberangrep på de store kredittkortselskapene Visa og Mastercard etter de kuttet sin støtte til Wikileaks.

HTML EMBED

Mea Maxima Culpa: Silence in the house of God (2012)

"Mea Maxima Culpa..." er en av de sterkeste og viktigste dokumentarene på listen, og er en "må sees" uansett hvor ubehagelig tematikken er.

Dokumentarfilmen tar for seg historien til fire døve menn som alle ble seksuelt misbrukt av en katolsk prest på 60-tallet. Filmen viser hvordan den katolske kirken i stedet for å hjelpe ofrene, beskyttet presten og dekket over overgrepene.

"Mea Maxima Culpa..." ble nominert til en rekke priser da den kom og vant blant annet tre Emmy-priser.

HTML EMBED

Muscle Shoals (2013)

Muscle Shoals er byen og FAME Studios og Muscle Shoals Sound Studio er musikkstudioene som står bak så mange av verdenshistoriens mest kjente låter at det ikke er tid til å ramse dem opp her.

Vi kan nevne at Arthea Franklin, Rolling Stones, Bob Dylan, Rod Stewart, Paul Simon og Lynard Skynard er bare en håndfull av artister som har spilt inn låter i byen. Dette er den sanne og utrolige historien om grunnlegger Rick Hall og hva han hadde å si for "sounden" som ble skapt i Muscle Shoals.

Det er bare å jekke pilsen og lene seg tilbake for en 111 minutter med gode historier og fantastisk musikk.

HTML EMBED

En dokumentarfilm du syns mangler? Kom gjerne med dine anbefalinger i kommentarfeltet.