Den gamle TV-hverdagen er død og er erstattet av en valgfri tv-opplevelse basert på streaming fra nett. Tjenester som TV 2 Sumo, Viaplay, HBO Nordic og Netflix tar mer og mer over hverdagen for folk flest.

Vi har satt oss ned foran lesebrett, telefoner, datamaskiner og tv-apparater for å gi deg en test av de forskjellige tjenestene.

Tjenestene er vurdert for innhold, bilde/lydkvalitet, pris og tilgjengelighet/brukervennlighet.

Netflix

Den store amerikanske aktøren Netflix lanserte i Norge i 2012. Du kan for 79 kroner i måneden (1 måned gratis prøvetid) se deres tilbud på mobil, tablet, Playstation3, Wii, Xbox, datamaskiner og flere smart-tv'er uten datamaskin koblet til.

Innhold: Mange gamle filmer og tv-sesonger. Egenproduserte serier i Hemlock Grove, House of Cards og Arrested Development (nye sesonger som kommer). Legger til en del nytt innhold fortløpende. Det finnes noe innhold som er norsk, og et knippe dubbede filmer og serier for barn. Litt få tv-serier for mange, og mye gammelt.

Kvalitet: De fleste eldre filmer og serier er i såkalt SD, mens nyere utgivelser er i HD. Kvaliteten er nok noe lavere enn det du er vant til fra blu-ray og DVD (for SD-filmer), men fungerer godt nok

Brukervennlighet: Tjenesten til Netflix har i sitt design en klar styrke ved at det er enkelt å få anbefalinger og tips til hva man skal se. Det er samtidig vanskelig å få oversikt over nyheter, og det er en fare for å gå i mindre og mindre sirkler. Deres egen barneside fungerer svært bra for barn (hvor det er ganske vanskelig å komme til vokseninnholdet) med touchskjermer helt nede i den aller laveste alderen. Selv om det for barn ikke legges til alt for mye nytt så er det også slik at barn gjerne ser de samme tingene om og om igjen. Søket er godt, og relativt raskt. Det går fort å finne igjen hvor du var i en film eller en serie senere hvis du må ta en pause.

Pris: Netflix koster 79 kroner måneden. Du kan kansellere ditt abonnement når du ønsker.

Oppsummering: Netflix er den perfekte løsningen for den som ikke har fulgt med på alt nytt som har kommet av filmer og tv-serier. Utvalget av sistnevnte er dessverre litt tilfeldig, men det blir stadig bedre. For familier med barn er det veldig nære perfekt med godt utvalg. Har litt å gå på når det gjelder nyheter og påfyll, selv om de egne seriene til Netflix har vært gode.

TV 2 Sumo

Den første virkelige store streamingtjenesten i Norge har innholdet til TV 2, med en del som du ikke ser på tv. Sumo har apper for lesebrett og mobiler, men er ikke tilgjengelig på smart-tv'er.

Innhold: Alt innholdet fra TV 2, med et stort utvalg av gamle sesonger. Legger ut nye episoder fra sine serier fortløpende. Nyere serier har episodene tilgjengelig en kort periode. Premier League, håndball, noen filmer og et godt utvalg av barneprogrammer. Alle kanalene til TV 2 direkte, og alle egne programmer tilgjengelig. Det trekker litt ned at det for enkelte av programmene er med reklamen TV 2 også sender på sine kanaler. Mye nytt og friskt.

Kvalitet: HD på svært mye av det som er i HD, og i relativt god HD.

Brukervennlighet: TV 2 Sumo kom i en ny utgave for kort tid tilbake som endelig kastet ut et ganske foreldet design. Nå er det en strømlinjeformet og god tjeneste hvor det meste er lett tilgjengelig. Et veldig godt søk. Egen knapp for barn, men hvor man ganske enkelt kan komme til vokseninnhold. Sumo har en pauseknapp, men som ikke overføres til andre enheter eller huskes ved neste innlogging (som Netflix).

Pris: 229 kroner per måned for pakken som inkluderer sport direkte, 129 kroner per måned uten sport. Ikke bindingstid.

Oppsummering: TV 2 Sumo er en meget god pakke, og spesielt for den som er interessert i sport. Med sine rettigheter til engelsk fotball, håndball og andre idretter er det veldig mye å se på her. Prisen er heller ikke skremmende hvis du sammenligner hva du må ut med for å få sett det samme gjennom kabel eller parabol. Det som trekker ned er manglende smart-tvapper. Hadde TV 2 hatt det ville det vært en sekser, men likevel: Best i test.

Viaplay

Viaplay er ikke overraskende Viasats streamingtjeneste. Har serier, filmer, sport og barneprogrammer. Har apper for de aller fleste plattformer, også smart-tv.

Innhold: Viaplay sier selv at de har det største utvalget av film i Skandinavia, og det er i hvert fall sikkert at de fyller godt på med nyheter. En god del skandinaviske filmer og internasjonale tvserier (serier som Walking Dead, Revenge, Frustrerte Fruer, Dora utforskeren, og, vel, Paradise Hotel finnes der). På sportssiden er det NHL, Champions League og diverse annet.

Kvalitet: God bildekvalitet, mye i HD. Fin lyd. TV i SD.

Brukervennlighet: Har et litt vanskelig design å forholde seg til for førstegangsbrukere, og har noe å lære av Netflix og Sumo når det gjelder tilgjengelighet. Samtidig: Det er lett å finne fram mellom kategorier (hvor serier og filmer er godt kategorisert), søket er også meget bra - men problemet er at det er vanskelig å velge en serie direkte. Barnesiden er ikke optimalisert for barna, og det er ikke langt til Walking Dead fra Smurfene. Viaplay husker ikke hvor du var i serier hvis du skifter plattform. Pluss for muligheten til å kunen laste ned innhold lokalt hvis du ikke har nett, og vil se noe av det tjenesten tilbyr.

Pris: 79 per måned for tv og film, 199 hvis du skal ha med sport. Ingen bindingstid.

Oppsummering: Viaplays tv og film-pakke er meget god. Det er noe vanskelig å sammenligne innholdet med Netflix, mne det er i hvert fall en god del flere ferskere tv-serier på Viaplay. På filmsiden virker det ganske likt. Sportspakken virker noe dyr, spesielt hvis man ser på innholdet. Vi har gitt terningkastet til tv-og filmversjonen.

Comoyo

Comoyo startet som en filmtjeneste fra Telenor, men har også et samarbeid med TVNorge angående tv. Det betyr kanaler som TVNorge, Max, Fem, Discovery samt Disney-kanaler. Disse kan kun sees direkte.

Innhold: Nye filmer og direktesendt tv.

Kvalitet: HD og noe i SD. God kvalitet på det meste.

Brukervennlighet: Ganske fine sider, som noe overraskende har fått et merke for godt design. Så bra er det ikke. Tilgjengelig på datamaskin. Da vi sjekket hadde tjenesten 3 992 filmer, og mange av de aller nyeste tilgjengelig. Søket er ok, men ikke mer enn det.

Pris: TV-pakken koster 129 kroner per måned (for direktesendt tv), filmer koster 49 kroner for høy kvalitet og 39 kroner for lavere kvalitet (noen filmer har lavere pris, spesielt eldre).Skal lansere en tjeneste kalt View hvor du betaler fast månedspris.

Oppsummering: Vil du se nye filmer, og betale for det, er dette en ok tjeneste. Her finnes det likevel mange gode konkurrenter (se nederst i saken). TV-delen er irriterende siden det kun er direktesendt tv. Kun for de som absolutt må se en ny film, og vil spare litt penger i forhold til å kjøpe den fysisk. Karakteren er gitt til tv-biten.

HBO Nordic

Streamingtjenesten til den amerikanske tv-giganten tilbyr også serier fra andre kanaler, samt noen filmer.

Innhold: Alt fra HBO Nordic og enkelte andre så fort det er tilgjengelig, komplette tv-serier og noen filmer. Noen serier har begrenset antall sesonger.

Kvalitet: Det startet veldig dårlig for HBO Nordic, men de har klart å kravle seg opp til HD stort sett over alt. Har apper for de fleste plattformer, som fungerer godt. Avspilling som pauses kan noen ganger hoppe i avspillingen.

Brukervennlighet: Svært krøkkete navigasjonssystem som sikkert er tenkt smart, men i praksis ikke helt fungerer. Pluss for at alle serier har egne sider hvor man kan velge sesonger, minus for at tjenesten aldri husker hvor du er. Appene for lesebrett og smart-tv er gode. Tjenesten husker ikke at du bruker å ha norsk tekst, og det må velges hver gang.

Pris: 79 kroner per måned hvis du binder deg i tolv måneder, 129 kroner per måned ellers

Oppsummering: Innholdet på HBO Nordic kan man ikke klage på. Blodferske episoder, hele sesonger og mye å se på. Har ikke et stort filminnhold, men det savnes sjeldent siden seriene til HBO har filmkvalitet. En voksen-tjeneste med de voldelige og til dels seksuelle (i hvert fall nakenhet) tv-seriene som HBO lager. Terningkastet reflekterer først og fremst det utrolige kvalitetsmessige innholdet.

C Sports

En ren sportsløsning fra C More.

Innhold: Tippeligaen, Serie A, Indycar, UFC

Kvalitet: God kvalitet på det meste. Dette virker som, og er mest sannsynlig, noe som er veldig likt gamle TV 2 Sumo. Har slitt med mange tekniske problemer ved populære kamper.

Brukervennlighet: Forferdelig menysystem, krøkkete innlogging og manglende søk. Etter at du har trykket play for å se live sport fungerer det forsåvidt greit. Ingen apper.

Pris: 169 kroner for 24 timer, 299 kroner per måned.

Oppsummering: Dyrt og dårlig. Kun for deg som absolutt vil se en fotballkamp eller ett annet sportsarrangement som CMore har. Ellers er dette bare å glemme.

Andre

Vi har ikke her omtalt filmtjenestene FIlm2home (god tjeneste med mange filmer og god brukervennlighet), Headweb (teneste med mange filmer, fungerer på Xbox og Playstation 3, ofte lavere priser enn konkurrenter), Voddler (filmtjeneste som har også har en abonnementsmodell for enkelte filmtitler (rundt 1 000 stykk) og gode priser, funksjonalitet og brukervennlighet, har også gratis filmer).