Gå til sidens hovedinnhold

En legende er død

Nettets kanskje viktigste aktør er nå død og begravet.

Netscape Navigator var i mange år nærmest ensbetydende med nettsurfing. På midten av 90-tallet hadde nettleseren nærmere 90 prosent markedsandel, og var på mange måter det første programmet som lærte oss hvordan internett fungerte.

Stupte som en stein
Mot slutten av 90-tallet begynte markedsandelene til nettleseren å stupe, først og fremst på grunn av Microsofts satsing og implementering av Internet Explorer i Windows. Ved årtusenskiftet var markedsandelen til nettleseren nede i rundt 20 prosent, og innen Windows XP hadde fått fotfeste mot slutten av 2001, med introduksjonen av Internet Explorer 6, var markedsandelen nede i rundt fem prosent.

(saken fortsetter under bildet)

På dette tidspunktet hadde AOL for lengst kjøpt nettleserselskapet i en litt spesiell avtale som mange latterliggjorde.

- Gjorde nettet relevant
Ifølge Shawn Hardin, sjef for Flock, spilte Netscape en viktig rolle i å gjøre internett relevant for massemarkedet.

- Netscape hadde en kritisk rolle i å gjøre om alle disse nullene og enerne, i veldig akademisk og tekniske omgivlser, og gjøre de om til et grafisk brukergrensesnitt som gav normal person muligheten til å komme på nett og benytte informasjon, sier han til BBC News.

Fåfengt førstehjelp
AOL har de siste årene mer eller mindre helhjertet forsøkt å holde liv i den tidligere nettgiganten, men konkurransen fra primært Internet Explorer og FireFox har være helt uoverkommelig for selskapet. Ved årsskiftet hadde selskapet en markedsandel på 0,06 prosent ifølge TheCounter.com, til tross for at AOL har forsøkt å dytte nettleseren sin på sine kunder de siste årene.

I desember i fjor annonserte AOL at de ville kutte ut videreutviklingen av selskapet, og på lørdag var det endelig slutt på nettleseren.