- Hvor utrolig naive vi er her i Norge, er noe av det første Vibeke Knoop Rachline, 1954-årgangsdamen som er oppvokst på Trasop i Oslo, sier da hun treffer Nettavisens utsendte i solen mens hun drikker te på en kaffebar i Oslo sentrum.

- Hva mener du?

- Jeg skulle ta tog fra Oslo S til Moss for å intervjue Jon Michelet på Larkollen for noen år siden i forbindelse med boken min om nordmenn - på fransk. På Oslo S oppdaget jeg en bag på perrongen, uten en åpenbar eier i nærheten. Da jeg meldte fra om dette til en konduktør, hevet han knapt et øyebryn mens han sa at den sikkert bare var gjenglemt. Han gikk bare videre uten å gjøre noe, sier damen som i 1972 dro til Frankrike som au pair for først og fremst å lære språket.

Siden har hun blitt værende. I Paris.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Farlig naivt

Så svarer hun på sitt eget tankespinn knyttet til den forlatte bagen på perrongen på Oslo S.

- Det er jo på en måte litt flott at det er slik. At man alltid tror det beste. Men det er også litt farlig naivt. Slikt skjer ikke i Frankrike.

Opptøyer, rasende menneskemasser og terror har preget mye av det hun har gjort som journalist og forfatter. Først som fast frilanskorrespondent for Dagbladet, for så senere å gjøre det samme for Aftenposten. Nå er hun fri og gjør som hun vil. Noe som blant annet betyr å skrive for Nettavisen.

Terror, og opptøyer knyttet direkte til dette, dukket for alvor opp hos Rachline i 1995. Hun dekket også attentatene i Madrid i 2004 og 22. juli 2011 i Oslo for flere franske medier.

Likevel, året hun og verden forøvrig aldri glemmer, er 2015.

Charlie Hebdo og Bataclan

Først; i januar - det dødbringende attentatet rettet mot det satiriske magasinet Charlie Hebdo.

Siden; 13. november samme år - bombene som gikk av utenfor Stade de France mens Frankrike møtte Tyskland i fotball - siden etterfulgt av rene massakrer på flere ulike kafeer i Paris og terror-okkupasjonen av det kjente konsertstedet Bataclan.

Det eneste angrepet som IS fullt og helt planla og gjennomførte på europeisk jord.

Resultat: 130 drepte og mer enn 5000 sårede.

Rettssaken etter den skjebnesvangre kvelden starter 8. september.

Rachline er per nå eneste norske journalist som er akkreditert og som kommer til å følge rettssaken.

Terror i Europas hjerte

- Charlie Hebdo var brutalt og ille. Men Bataclan var enda mer, mye større og mye mer skremmende. Som journalist kom jeg nært stedet hvor amerikanske «Eagles of Death Metal» spilte den kvelden. 1500 mennesker var der inne for å kose seg. Jeg kunne ikke se noe, men jeg hørte skuddene, eksplosjonene og skrikene til menneskene på innsiden av konsertstedet. Da dette var over var Paris helt stille. Det har jeg aldri opplevd verken før eller senere, sier hun.

I 2019, etter fire års arbeid, kom hun ut med boken «Terror i Europas hjerte».

Her følger hun Salah Abdeslam, den eneste overlevende terroristen, på hans vei fra festglad ungdomskriminell i Brussel til terrorist i Paris.

Les mer fra Norsk debatt her

En ny arena

Nå starter derimot en ny æra for damen som tviholder på Paris.

- Det er spennende å kunne boltre seg på en ny arena og møte en helt annen leserskare.

- Og hvordan synes du det gikk med Messi til PSG og franske vaksinemostandere som dine to velkomstgaver til Nettavisens lesere?

- Det var en skikkelig pangopplevelse. Responsen var uventet. At en kommentar om vaksinemotstanden i Frankrike skulle skape så mye engasjement her til lands overrasket meg litt. Jeg kan vel kort konkludere med å si interessant. Veldig interessant.

- Noen kjepphester?

- Ja, terror. Men jeg skal skrive om mye annet også, altså.