Gå til sidens hovedinnhold

- Du er den styggeste personen jeg noensinne har sett. Beklager, sannheten sårer

Slik svarer 21-åringen på netthetsen hun møtes av daglig, og som hun mener spesielt rettes mot jenter og kvinner.

(SIDE2): Den 21 år gamle fotografen Lindsay Bottos så seg lei av stygge, hatefulle, anonyme kommentarer, og bestemte seg for å gjøre noe med det - og det var ikke å ta igjen med samme mynt.

Bottos hadde fra før av en populær Tumblr-profil, men etter at hun begynte å legge ut en rekke selvportretter av seg selv, prydet med noen av de uhyggelige kommtarene hun stadig mottar har det eksplodert.

Hennes første bildeserie er reblogget nærmere 100.000 ganger, og hun er nå i gang med flere serier.

- Tilbakemeldingene jeg har fått har vært utrolig oppmuntrende, og jeg gleder meg til å fortsette å utvikle ideene mine, sier hun til Huffington Post.

Er det en rettighet å kommentere andres utseende?

Istedenfor å svare tilbake, eller å begynne å krangle med internettrollene, valgte hun heller å ikke si noe, men å la kommentarene falle på sin egen dumhet.

- Jeg får så mange, anonyme kommentarer som dette hver eneste dag, og selv om dette ikke er unikt så tror jeg definitivt at beskjedens budskap og hyppighet kan knyttes til mitt kjønn. Disse kommentarene kommer oftere når jeg har lagt ut bilder av meg selv, i forhold til andre typer bilder. Folk føler de har rett til å si sin mening om utseendet mitt og alle andre jenters utseende på nettet, og dette gir den nok en følelse av makt, skriver Bottos på profilen sin om hvorfor hun satte i gang denne bildeserien. Bottos har også tatt et årsstudium innen kjønnsstudier.

Hun velger bilder som passer med kommentarene.

- Kommentarene går på alt fra tatoveringene mine til ansiktet mitt, til vekten min eller kroppshåret mitt, sier hun til Buzz Feed.

Bottos er nok en sterk røst i debatten som dreier seg om hvordan kvinner i størst grad blir behandlet dårlig på nett.

I januar kunne redaktøren av Pacific Standard Magazine, Amanda Hess, dele sine egne erfaringer med netthets rettet mot kvinner. Blant annet har hun blitt truet med voldtekt og drap, i tillegg til å stadig å få sitt eget utseende kritisert, og skrev også en større artikkel ved navn «Derfor er ikke kvinner velkomne på internett », hvor det ble satt søkelys på hvordan kvinner hetses på nett.

Ifølge en rapport fra Pew Research Center, som nøye har studert amerikanernes internettvaner i over et tiår, er den mest hatefulle kommunikasjonen stadig uforholdsmessig rettet mot kvinner - dette på tross av kvinner og menn bruker internett i like stor grad.

Tenåringsjenter blir i større grad nettmobbet

Kvinner blir også i større grad trakassert. Av de 3787 personene som rapporterte om trakasserende hendelser knyttet til internett fra 2000 til 2012 var 75 prosent av dem kvinner, ifølge den veldedige organisasjonen Working to Halt Online Abuse.

Noen ganger kan trakasseringen gå over til fysisk misbruk. Ifølge den nevnte undersøkelsen kunne fem prosent av kvinner fortelle at noe hadde oppstått gjennom nettet, som videre førte til at de kom i fysisk fare.

Tenåringsjenter har en betydelig større sjanse for å bli nettmobbet enn gutter - bare det å fremstå som en kvinne på nettet kan være nok. I 2006 satte forskere fra University of Maryland opp en rekke falske kontoer, og det viste seg at de profilene hvor feminine brukernavn var brukt pådro seg i gjennomsnitt 100 seksuelt ladede eller truende meldinger om dagen.

Profiler som var opprettet med maskuline navn mottok i snitt 3,7 slike meldinger om dagen.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken