Gå til sidens hovedinnhold

Disse tjener millioner på nettmobbing

- Har en livsstil bestående av glamorøse yachts, raske bilder og ferieturer.

Tidligere i år skapte Ask.fm store overskrifter etter at flere tenåringsselvmord i Storbritannia ble knyttet til nettstedet.

Det ble hevdet at blant andre den britiske tenåringsjenta, Hanna Smith, skal ha tatt livet av seg etter at hun ble utsatt for hets og mobbing via Ask.fm.

Det som skiller Ask.fm fra andre sosiale medier er at nettsiden lar brukerne opprette spørsmålssider, hvor andre brukere anonymt kan sende spørsmål. Dette gjør det enklere for mobberne, med tanke på at de kan skjule sin identitet.

Også blant norske ungdommer har nettstedet blitt populært.

Les hele saken:«Hvorfor i helvete er du født? Hele Sarp venter på at du skal ta selvmord»

57 millioner kroner i året
Kort tid etter ask.fm ble omtalt som en bidragsyter til at flere selvmord gikk selskapet, som er lokalisert i Riga, ut og annonserte på sin Twitter-side at de hadde nådd 70 millioner brukere.

Dette var opp 10 millioner fra de 60 millioner brukerne Ask.fm hadde meldt om kun uker tidligere, og dette gir penger i kassen til de tre russiske gründerne. Deriblant brødrene Ilja og Mark Terebin.

Basert på sist meldte brukertall anslår Daily Mail at selskapet har årlige reklameinntekter på i overkant av 57 millioner kroner. The Mirror mener imidlertid at de tre gründerne drar inn langt mer på nettjenesten sin- så mye som tre ganger så mye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mistet annonsører
Det har imidlertid blitt hevdet at Ask.fm har mistet mange annonsører i kjølvannet av selvmordskoblingen.

Ifølge CNN skal telegigantene Vodafone og BT samt turoperatøren DialAFlight og optikerkjeden Specsavers være blant dem som sa opp sine avtaler med Ask.fm. i august.

Hvor mye dette har innvirket på selskapets inntekter vites ikke, men gründerne gjør utvilsomt fortsatt gode penger på annonsesalget.

Luksusliv
De tre gründerne skal ifølge The Times ha tjent en formue, og lever et luksusliv bestående av glamorøse båter, raske biler o utenlandsreiser - finansiert av inntekter fra det omdiskuterte nettselskapet.

En tidligere ansatt har hevdet at gründerne ikke bryr seg om hva som skjer med nettstedets brukere, og at populariteten, og dermed også inntektene, vil synke om de fjerner muligheten til å være anonym.

Selv har Ask.fm tidligere uttalt at netthets ikke er unikt for deres nettside, og at årsaken til at akkurat deres nettside har blitt koblet så sterkt opp mot tenåringsselvmordene er at siden er åpen.

- Sannheten er at foreldre ikke vet hvor barna deres sosialiserer. De tror at når barna går på skolen, for eksempel, så er det å løse matteoppgaver det eneste de gjør. Om foreldre visst hva barna deres faktisk prater om, ville de vært mye reddere. Det er hva som skjer med Ask.fm da de kan se alt ut i det åpne. Sannheten er imidlertid at det skjer hvor som helst, skal Ilja Terebin, ha uttalt til Arctic Startup, i mai i år.

Ask.fm ble grunnlagt 16. juni 2010. Selskapet skal, ifølge The Mirror, være registrert på stillehavsøya Mikronesia, men er basert i den latviske hovedstaden, Riga.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken