At nettkriminalitet er blitt en milliardindustri har vært kjent lenge, men er du egentlig klar over hvor utbredt kjøp og salg av kredittkort, bankkontoer, identiteter, svindelprogramvare og andre kritiske elementer er?

Symantec har nettopp sluppet sin halvårlige «Internet Security Threat Report», som tar en titt på trusselbildet på internett til enhver tid.

Blir en karriere
Det nye i rapporten er at det later til at det å være nettkriminell i stadig større grad later til å bli et yrke som mange velger.

- Vi har lenge sett en utvikling der nettkriminelle motiveres av økonomisk vinning i stedet for ære og berømmelse, sier sikkerhetsekspert Hans Peter Østrem i Symantec Norge i en pressemelding.

- Det nye i denne rapporten er at nettkriminelle velger dette som yrkesvei, og bygger opp sin virksomhet slik næringslivet gjør for å nå sine mål, sier ham.

Symantec mener at følgende type stillingsannonse nå er en realitet:

«Smart og kreativ person med gründerinnstilling søkes for å bygge en egen virksomhet. Du arbeider hjemmefra på deltidsbasis og utvikler din egen kundekrets over hele verden. Bli din egen sjef, og tjen opptil 60.000 kroner i måneden. Verden ligger for dine føtter!»

Kriminelles åpne marked
Den viktigste som kommer frem i årets rapport er trolig oversikten som viser hvor blant annet din komplette identitet er verdt for nettkriminelle i deres «åpne marked» med kjøp og salg av varer.

Ifølge Symantec er nå prisen på et verifisert kredittkort så lav som 3 til 30 kroner. Det er også mulig å kjøpe 10-20 kredittkortnummer, som ikke er verifisert, for den samme prisen. Salget av kredittkort skal stå for rundt 22 prosent av antall varer som blir solgt på undergrunnsmarkedet.

Enda mer skremmende er det kanskje å se at prisen for tilgang til en komplett identitet, med all nødvendig informasjon, koster 10 til 150 dollar, altså 55 til drøyt 800 kroner. Det er altså all informasjonen som er nødvendig for å stjele andres identitet, som navn, personnummer, adresse og telefonnummer.

Her er prislisten
Under kan du se en oversikt over de ti mest omsatte varene på det «åpne undergrunnsmarkedet» basert på Symantecs analyser. Prisene viser normale priser det siste halve året.

Og hvis du trodde dette bare var noe som skjedde i obskure land, så avslører rapporten at Sverige er det tredje mest populære landet å plassere servere hvor disse kriminelle markedene opererer.

Har du sett våre nye IT-sider? Sjekk her!