Gå til sidens hovedinnhold

Betalte 500 kroner i strøm for én natt på hytta

- Det er reint landeveisrøveri, sier hytteeier Håkon Beckman.

Håkon Beckman har en hytte på sommerstedet i Hvaler kommune i Østfold. 10. oktober tok han en tur til hytta for å stenge den for vinteren.

- Jeg kom til hytta ved 12-tiden på en lørdag, og dro sånn cirka klokken 15 dagen etter, forteller Beckman til Nettavisen.

Strømregningen for hytteturen ble på svimlende 564,03 kroner

Effektledd

Det som virkelig drar prisen i været, er et helt nytt element som Fredrikstad EnergiNett la til nettleien fra 1. august - et såkalt «effektledd».

Mens nettleien før besto av en fast- og en variabel del, er det nå lagt til en effektdel.

Det vil si betaling for hvor mye strøm du bruker på en gang. Meningen er å gi kundene økonomiske insentiver til å fordele strømforbruket sitt jevnt over hele døgnet, og å unngå strømtopper der «alt» står på.

443 kroner for effekt

Da Beckman kom til hytta, slo han på et par varmovner og brukte også stekeovnen til å lage mat. Totalt i oktober brukte Beckman 43,39 kWh, som han må betale 10 kroner for.

Det som gjør regningen sjokkartet høy, er effektbruken på 4,12 kW. Hver kW koster 107,50 kroner. Om han bruker 4,12 kW hele tiden, eller bare noen få ganger i løpet av en måned, spiller ingen rolle. Prisen er den samme. Dermed fikk Beckman et påslag på 442,90 kroner på regningen.

- Dette slår veldig feil ut for hytteeiere. Folk er her kanskje noen helger i måneden, men får en full strømregning. Måten de regner ut på er helt absurd, mener Beckman, og legger til.

- Jeg var på hytta i 30 timer og det kostet meg like mye som om jeg skulle sovet på hotell.

- Billigere for noen

- Vi har fått noen klager, men egentlig er det overraskende få, sier informasjonsansvarlig Terje Gabrielsen ved Fredrikstad EnergiNett AS.

- Skjønner du at hytteeiere blir oppgitt over å betale 500 kroner for å ha brukt strøm i et døgn på hytta?

- Ja, men så har vi mange kunder som opplever det motsatte, at de får en nedgang i nettleia, sier Gabrielsen.

Fordi Fredrikstad EnergiNett har monopol på strømnettet i området, har NVE satt begrensninger for hvor mye selskapet kan ta inn totalt på nettleie.

Etter innføring av effektledd, har selskapet kuttet fastleddet fra 2300 kroner til 625 kroner per år. Energileddet er redusert fra 39 øre til 23,31 øre.

- Må endre vanene

- De kundene som betaler mer, har ikke klart å endre vanene sine. Greier man å gjøre det, sparer man penger, sier Gabrielsen.

- Men det er vanskelig å ikke bruke strøm i det hele tatt når du kommer på hytta. Og her må vel kunden betale svært mye for en kort hyttetur?

- Ikke nødvendigvis. Dette er avhengig av hvor mye strøm(effekt) kunden bruker samtidig. Mindre effektbelastning er lik mindre kostnad, svarer Gabrielsen.

Han forklarer at hvis en hytteeier har behov for en effekt på 20 kW, må selskapet dimensjonere nettet for den bruken. Men hvis den samme hytteeieren bruker hytta én uke i året, får ikke selskapet dekket inn kostnadene ved utbyggingen gjennom den gamle nettleie-strukturen.

Økende belastning på strømnettet

- Grunnen til at vi innføre effektleddet nå, er den økende belastningen vi har på strømnettet, sier Gabrielsen.

Hytteeier Beckman forstår at man ønsker å unngå topper i forbruket, men mener at effektleddet kunne slått inn hvis man brukte over en viss effekt på hytta.

- Nå kan du ikke sette på en vannkoker engang uten at det koster deg 110 kroner, sier han.

At han ikke har noe valg når det gjelder hvem han skal betale nettleie til, gjør regningen ekstra irriterende.

- Man har ikke noe valg. Det er bare å betale. Det er som landeveisrøveri, sier han.

Kommentarer til denne saken