Gå til sidens hovedinnhold

Denne nettleseren vinner

Mens norske Opera taper og taper.

Bruken av nettlesere i verden er i ferd med å endre seg dramatisk. Ny tall fra Net Applications viser at Microsoft virkelig taper markedsandeler på verdensbasis.

Under 70 prosent
I 2004 hadde Internet Explorer en markedsandel på over 91 prosent, men tall fra november i år viser at Internet Explorer nå er nede i en markedsandel på under 70 prosent.

I oktober var totalandelen for alle versjoner av nettleseren 71,27 prosent, mens den i november havnet på 69,77 prosent.

Firefox fester grepet
Samtidig tar Firefox stadig nye markedsandeler. Nettleseren har enkelte uker dukket over 20-prosentmerket, men i november har de ligget over 20 prosent hele veien, og ender på en markedsandel på hele 20,78 prosent.

Ser vi bare på markedet i Europa er nå Firefox oppe i rundt 40 prosent.

Apples nettleser Safari gjør det også stadig bedre, og øker i november fra 6,57 til 7,13 prosent.

Google slår ut Opera
Googles inntreden på nettlesermarkedet begynner nå også nesten å føles. Chrome har passert norske Opera på verdensbasis, og har nå en markedsandel på 0,83 prosent. Opera faller fra oktober til november fra 0,75 til 0,71 prosent.

Opera er dermed verdens 5. største nettleser, og alle konkurrentene er gratisprodukter. På plassen bak Opera ligger nedlagte Netscape.

Bruker andre nettlesere hjemme
Ifølge TG Daily er det også vesentlige forskjeller når det kommer til hvordan de forskjellige nettleserne brukes. På hverdager har gamle Internet Explorer 6, som kommer standard i Windows XP, en markedsandel på nesten 25 prosent, mens den faller til godt under 20 prosent i helgene. Totalandelener til Internet Explorer ligger også godt over 70 prosent på hverdagene, men får kraftige fall i helgene.

Den motsatte tendensen ser vi med Firefox, Safari og Internet Explorer 7 og 8.

Årsaken er rett og slett at en del store bedrifter har standardisert rundt Internet Explorer 6, og dermed blir andelen for denne nettleseren høy på ukedagene. Når folk derimot surfer på nett hjemme i helgene benytter de andre nettlesere.

Tilbud fra Nettavisen: Sov godt med vår nye backuptjeneste

Kommentarer til denne saken