Gå til sidens hovedinnhold

Prøv nye Internet Explorer

Nå kan du selv prøve fremtidens nettleser.

Etter at Opera lanserte sin nyeste nettleser i versjon 95, og Mozilla lanserte Firefox 3, så er det ikke til å komme utenom at Internet Explorer 7 ikke er den mest spennende nettleseren på markedet. Onsdag kveld kan du derimot laste ned prøveutgaven av den fremtidige utgaven av nettleseren, nemlig Internet Explorer 8 (IE8) Beta 2.

Så langt har ikke Nettavisen hatt muligheten til å teste nettleseren aktivt siden publiseringen av denne artikkelen sammenfaller med tilgjengeliggjøringen av nettleseren, men vi har fått en omfattende demonstrasjon av Microsoft. Denne artikkelen går gjennom noen av de viktigste endringene i nettleseren, og vi vil komme med en test senere.

Har kikket på konkurrentene
Tidligere har det eksistert en betautgave som er laget for utviklere, men nå begynner nye funksjoner virkelig å komme på plass – og det er åpenbart at Microsoft har tittet litt over til konkurrentene når de har utviklet sin nye nettleser.

Det umiddelbare brukergrensesnittet ser veldig likt ut som IE7, men det tar ikke lang tid før du vil merke forskjellene.

Blant annet så er kanskje den mest åpenbare endringen i IE8 den samme som mange har elsket i Firefox 3, nemlig en kraftig forbedret adresselinje som gjør det betydelig enklere å finne fram til sider du har besøkt tidligere, og ikke minst finne fram til sider du har lagret som bokmerker.

Funksjonsmessig er den praktisk talt identisk med Firefox, hvilket betyr at hvis du husker at tittelen på siden var noe med «avis», så vil den automatisk finne fram til alle nettsider du har besøkt som har avis som en del av navnet, inkludert nettAVISen.

Lettere å avsløre svindel
En annen forbedring i adressefeltet er at toppdomenet nå er uthevet ekstra, slik at du lettere skal forstå hvilken side du er på.

Svindelsider benytter seg ofte av nettadresser som er laget for å forvirre besøkende. For at du skal tro at du besøker for eksempel Facebook, så kan de benytte en adresse av typen www.facebook.com.32429.com.cn. Internet Explorer 8 vil i dette tilfelle utheve 32429.com.cn ekstra, for at du skal se at det er det som er det egentlige nettstedet.

Faner/taber har også blitt ganske kraftig forbedret, i alle fall visuelt. De forskjellige fanene blir nå fargekodet slik at du ser hvilke faner som tilhører hverandre.

Åpner du for eksempel flere nettsider fra vår berømte «Se hva vi fant på internett»-serie, så vil de grupperes sammen og få lik fargekode for å indikere at til tilhører samme tema, mens andre nettsider du også har oppe får andre farger.

Lett å utvide funksjonalitet
En annen betydelig nyhet i nettleseren er støtten for det som Microsoft kaller «accelerators», eller Widgets/ gadgets som det vil være like naturlig å omtale det som. Dette er ekstrafunksjonalitet som du kan bygge inn i nettleseren. Du kan for eksempel høyreklikke på en adresse og automatisk få opp et lite vindu som viser adressen på et kart.

Muligheten for å utvide funksjonaliteten i Firefox fremholdes av mange som kanskje nettleserens sterkeste side, mens Internet Explorer i dag har svært få muligheter til dette. Dette kan med andre ord bli en svært viktig endring.

En litt lignende funksjonalitet er såkalte WebSlices, som er muligheten til å se deler av en nettside i et lite vindu. For eksempel kan du på eBay ha et lite vindu hvor du følger med på budrunde, eller du kan følge med på aksjekurser.

Skal stoppe svindel
Utover disse hovedendringene har nettleseren fått et hav av nye sikkerhetsfunksjoner som skal hjelpe til å forhindre alle tenkelige former for kjente svindelteknikker, som Cross-Site Scripting (XSS), phishing og andre kjente og ukjente teknikker.

Det er ellers implementert en del fiffe detaljer for blant annet å surfe uten at noen historikk eller annen data blir lagret, noe som kan være veldig greit hvis du benytter andres datamaskiner. Og på toppen av dette er det et hav av småendringer som skal gjøre nettleseren sikrer. Blant annet er det blitt mye enklere administrasjon for alle tillegg til nettleseren, og du kan for eksempel sperre for at programmer kan forsøke seg på å endre standardinnstillinger.

Vil følge standarder
Under panseret er det også gjort en god del endringer. Den kanskje viktigste endringen er en liten holdningsendring hos Microsoft som nå går ut på at de i mye større grad skal følge standarder. I dag er det til dels svært vanskelig å utvikle nettsider som fungerer perfekt på alle nettlesere, og som mange kjenner til er det en del nettsider som krever Internet Explorer for å fungere.

Med IE8 så beveger Microsoft seg et stort steg i retning av å følge standarder, noe som blant annet betyr at nettleseren må settes i en egen kompabilitetsmodus for å vise nettsider som er utviklet spesielt for tidligere utgaver av nettleseren. Microsoft jobber for tiden aktivt for å gjøre de største nettsidene både i verden og Norge klar for overgangen.

Har gjort ting med ytelsen
Ytelsesmessig tør ikke Microsoft å love så altfor mye med IE8. De hevder den skal være raskere enn forgjengeren, men er veldig flinke til å snakke om opplevd hastighet fremfor å si at de skal være veldig raske. En svært viktig endring de har gjort er dog å skille ut alle faner/taber i egne prosesser. Det betyr at hele nettleseren ikke henger seg selv om en enkelt nettside har elementer i seg som får siden til å krasje. Dette er også et eksempel på optimalisering for moderne datamaskiner med flere prosessorer, da fire forskjellige nettsider i praksis kan drives av hver sin kjerne.

Utover å være en stor fordel når ting krasjer, vil det også trolig kunne bety betydelig bedre ytelse hvis du har mange tunge nettsider oppe samtidig.

Hvis nettleseren i endelig utgave klarer å leve opp til alt det som nå loves, så kan dette bli meget bra, og Microsoft kan kanskje stoppe kundeflukten over til FireFox og andre nettlesere. Om det er nok til å kapre tilbake allerede tapte kunder er derimot tvilsomt med mindre de drar en kanin opp av hatten ytelsesmessig.

Internet Explorer Beta 2 skal være tilgjengelig på denne nettsiden. (Pass på at du ikke laster ned Beta 1) Norsk versjon vil bli tilgjengelig i september, mens det foreløpig er usikkert når den endelige versjonen vil bli lansert.

Kommentarer til denne saken