[Mobilen.no]: Opera har lenge hatt en utgave av Opera Mini tilgjengelig for nedlasting i Android Market. Denne uken får du også en tilnærmet fullversjon av nettleseren, Opera Mobile 10.1 beta, til Android-plattformen.

Forskjellen er at mens Opera Mini laster innhold via en proxy som syr om nettsidene for å få ned mengden av data som overføres, så er Opera Mobile 10.1 for Android en "fullverdig" nettleser som kan åpne vanlige nettsider. Opera Mobile skal konkurrere med Androids egen nettleser og med andre tredjepartslesere som Dolphin, Skyfire og Firefox.

Se også: 15 supre Android-apps

Arkfaner
Opera 10.1 for Android lanseres i god Opera-tradisjon som en beta du kan laste ned og installere kostnadsfritt. Nettleseren har mange av de samme funksjonene du vil finne på fullversjonen av Opera for PC. Blant annet kan du enkelt holde flere sesjoner gående samtidig og veksle mellom disse ved å bruke arkfaner.

Du kan også logge deg på Opera Link og hente bokmerkene du har lagret på andre maskiner du kjører Opera på. Du kan velge om Opera skal være en applikasjon du selv velger å bruke, eller om den skal være standard nettleser på mobilen din. Nettleseren bruker også data fra GPS-mottakeren når dette er hensiktsmessig.

Velkjent
Det første vi merker oss når vi bruker Opera 10.1 Mobile beta er at grensesnittet virker kjent. Faktisk er det lite som skiller fra Mini-versjonen. Du starter opp med såkalte ”Speed dials”, som er firkanter med miniatyrbilder av nettsider og fungerer som snarveier på nettleserens startskjerm.

Om du trykker og holder på et pluss-merke, dukker det opp et felt der du kan skrive inn adressen til en ny snarvei. Snarveiene har bilde av nettsiden de peker til.

Buggs
Vi la Opera Mobile 10.1 beta inn på en Samsung Galaxy Tab, og innså raskt hvorfor programmet lanseres som beta. Programmet nektet nemlig å starte. Vi plundret en del for å finne ut av det, men fant til slutt ut at vi måtte skru av låsen som hindrer skjermrotasjon og starte programmet i landskapsmodus. Opera Mobile Beta 10.1 fungerer både i landskap- og portrettmodus.

Selve surfeopplevelsen skiller seg ikke så mye fra den du får med den innebygde nettleseren. Opera hevder deres nettleser er raskere, og kan nok ha rett i det. Noen himmelropende forskjell er det uansett ikke, selv om det hjelper noe å bruke turbo-funksjonen.

Enkel
Opera har enkelt brukergrensesnitt med gode menyer, og kommer i tillegg med den samme turbo-varianten som du kjenner fra opera for PC. Dette er kort sagt en funksjon som får den fullverdige leseren til å oppføre seg omtrent som Opera Mini. Det betyr raskere nedlasting via proxy, samtidig som mengden data som overføres reduseres betydelig.

Vi aktiverte Turbo i innstillingene på nettleseren, men vi synes ikke ting gikk særlig mye raskere av den grunn. Muligens vil det hjelpe om flere bruker tjenesten så sider kan bli mellomlagret på serveren.

For å zoome i nettsider kniper eller sperrer di med fingrene, og panorering på nettsider glir raskt og smertefritt. Går du på en nettside som VG.no går det raskere å surfe med den innebygde nettleseren enn med Opera, men det er først og fremst fordi den ordinære nettleseren sender oss til en mobilversjon av sidene. Bruker du Opera Mobile 10.1 kommer du til fullversjonen av siden. Vi liker at du kan bestemme i menyen omsider skal vises som nettsider slik de er ment, eller som mobilsider.

Om du trykker og holder på et bilde kan du velge å lagre bildet. Du kan også merke og kopiere tekst eller velge å åpne bilder i et eget vindu. I den originale nettleseren kan du også kopiere URL, dele kobling eller velge å bruke bildet som bakgrunn på telefonen.

Ikke Flash
Det vi ikke liker er at du ikke har støtte for Flash i Opera Mobile 10.1. En ting er at du dermed går glipp av mange ”levende” annonser og Flash-spill. Verre er det at du heller ikke kan se videoinnhold i Flash. Omtrent halvparten av videoinnholdet på Internett er Flash, og med Opera Mobile på telefonen får du for eksempel ikke tilgang til filmklippene på VG Nett.

Opera Mobile 10.1 er foreløpig i beta, og muligens er det årsaken til at vi ikke synes forbedringene i forhold til den originale nettleseren er så store. At Opera Mobile støtter skalerbar vektorgrafikk gjør at vi kan blåse opp vektorgrafikk på skjermen uten at det blir uskarpt. Slik støtte er det ikke i den innebygde nettleseren på Android-mobilene.

Alt i alt er Opera Mobile 10.1 beta slik vi ser det en god nettleser med noen fordeler fremfor den innbygde nettleseren. De største fordelene er den enkle måten du kan kjøre flere sesjoner på. Hastighetsøkningen ved nedlasting av nettsider er selvsagt positiv, selv om det altså ikke er snakk om store tidsbesparelser.

Brukergrensesnittet er bra, og er du vant med Opera eller Opera Mini kommer du i Opera mobile til et velkjent miljø. Men savnet av Flash trekker såpass mye ned at vi nok ikke vil sette Opera Mobile som standard nettleser på noen Android 2.2-enhet med det første.

Du kan lese mer om Operas nettlesere på Operas hjemmesider.

Lyst på flere apps?
Du finner de beste på Applista.no