Mandag lanserte Nettavisen sin nye Bolig-ABC og oppfordret samtidig leserne til å sende inn sine boligspørsmål.

Tirsdag fikk Nettavisens lesere hjelp til deres boligproblemer av advokatene i Help forsikring.

NETTMØTE: Nederst i artikkelen kan du lese hva ekspertene svarte på Nettavisens leseres boligspørsmål.

Måtte gi fra seg garasjen
Joakim forteller at han har kjøpt en leilighet hvor det sto i prospektet at garasje fulgte med, og at denne eventuelt kunne videreselges uavhengig av leiligheten. I ettertid viste det seg at garasjen måtte gis videre til en med høyere ansiennitet. Megler har innrømmet feil, men nå får ikke Joakim lenger svar fra megleren. Kan han kreve erstatning?

- Hvis det entydig fremgår av salgsdokumentasjonen at garasje hører med leiligheten, er det et avvik fra kjøpsavtalen at dere er uten garasje. Hvis det ikke er fysisk mulig å skaffe en garasjeplass, bør kravet ditt være en økonomisk kompensasjon, mener advokat Line Karlsen i Help forsikring.

Les hele spørsmålet og svaret nederst i artikkelen.

Førstehjemslån
"Singel" spør om man i en alder av 44 år kan få førstehjemslån. "Singel" har tidligere eid bolig, men leier nå.

- Så vidt jeg vet er førstehjemslån vanligvis forbeholdt personer i alderen 18-35 år, svarer advokatfullmektig Dag Are Børresen i Help forsikring.

Les hele spørsmålet og svaret nederst i artikkelen.

Ikke sørvestvendt
En av Nettavisens lesere har nylig kjøpt seg leilighet. Nå har han oppdaget at opplysningene som sto i annonsen og som megleren sa på visning ikke stemmer.

Terrassen har ikke den sørvestvendte, lukrative retningen som det ble opplyst om.

- Når jeg kikket nærmere på papirene (tegninger fra byggmester) så viste det seg at terrassen ikke var sørvestvendt. Jeg føler at dette er en vesentlig "feil" ved leiligheten siden man vet at sørvestvendt terrasse er et vesentlig pluss. Jeg tenker på når jeg eventuelt skal videreselge denne leiligheten i fremtiden. Har jeg noe å komme med i en eventuell klage, spør innsenderen.

Kan være mangel
Advokatfullmektig Dag Are Børresen mener dette kan være en mangel.

- Hvis det fremgår av tegningene, og ble gjentatt på visning at terrassen er sørvestvendt, og det viser seg at den ikke er det, kan dette være en mangel, sier han.

Børresen mener det kan være avgjørende hvor stor retningsfeilen er.

- Hvis terrassen er sør- eller vestvendt, vil avviket fra kontrakten være mindre enn hvis du har fått en østvendt terrasse. Finn ut hvilken vei terrassen vender, og få et par uavhengige megleres vurdering av fallet i markedsverdi, med sørvestvendt terrasse, og med den terrassen du faktisk har fått, råder Børresen.

Han mener mangelskravet eventuelt bør være differansen i markedsverdi.

Les hele spørsmålet og svaret nederst i artikkelen.

Sjekk ut Nettavisens nye Bolig-ABC

Lekker fra stikkontakten
En annen boligkjøper har fått seg en ubehagelig overraskelse nå som det går mot vinter.

Det lekker unaturlig mye luft fra stikkontaktene. Dessuten trekker det kald luft mellom listene under den franske balkongen. Dette var det ikke opplyst om fra selger. Er dette noe jeg kan klage på, undrer innsenderen.

- I utgangspunktet skal det ikke blåse kaldt fra stikkontaktene. Hvilke rettigheter du har i denne saken, avhenger av hva som er årsaken til utetthetene, mener Børresen.

- Dersom utbedringskostnadene er små vil det normalt ikke være rettslig grunnlag for å rette et krav mot selger. For å komme videre i saken, anbefaler jeg å kontakte en takstmann, som kan utføre skadetaksering, råder Børresen.

Les hele spørsmålet og svaret nederst i artikkelen.

Les tidligere spørsmål og svar fra Nettavisens boligeksperter her.

Les flere artikler fra Nettavisen.no/Bolig:

- Du gjør snart et boligkupp

Snakk om eventyrkjøp

Fikk 60 prosent over takst

Disclaimer:

Det tas forbehold om at omstendigheter knyttet til enkeltsaker kan legge føringer på det enkelte saksforhold som advokaten ikke kjenner til. Rådene fra Nettavisens ekspertpanel er gitt på generelt grunnlag, og/eller basert på de opplysninger som fremkommer av lesernes spørsmål. Advokatene kan ikke holdes ansvarlig for de rådene som gis.