BOLIGEKSPERTENE I HELP FORSIKRING SVARER LESERNE NÅ.

SEND INN SPØRSMÅL NEDERST I SAKEN.

Stavanger-mannen Arne Geir Mehl kjøpte seg inn sin samboers gamle hus utenfor Bergen. Før de flyttet inn, måtte huses pusses opp fra kjeller til loft.

Da regningen kom på bordet, var beløpet milevis unna det Mehl hadde sett for seg.

Les mer om det nedenfor. Her er råd fra advokatene i Help Forsikring til hva du kan gjøre for å unngå ubehagelige overraskelser når regningen kommer.

- Dersom håndverken ikke vil gi en fastpris, kan du be om få et mer omtrentlig prisoverslag. I henhold til reglene i håndverkertjenesteloven skal den endelige prisen aldri overstige 15 prosent av prisoverslaget dersom dette er angitt. Husk at moms er medregnet, dersom annet ikke fremgår uttrykkelig, skriver Help-advokat Kjersti Fossum Engnæs som svar til en av leserne.

SELGE HUSET? Finn megler

Huset Mehl skulle pusse opp ligger på en liten plass der alle kjenner alle, og Mehl kjente derfor også godt håndtverkerne i firmaet han hadde hyret inn. Akkurat det gjorde ikke saken lettere for ham, da det viste seg at de hadde skrevet regning med gaffel.

Firmet skulle blant annet skifte kledning utvendig, bygge nytt vindfang og legge nytt gulv inne.

- Jeg hadde regnet med at dissse arbeidene ville komme på 150.000 kroner, sier Mehl, som selv har god kjennskap til snekkerfaget.

Dyrt
Da arbeidene var ferdig, fikk Mehl presentert en regning på 250.000 kroner.

- Jeg tok kontakt med firmaet, og de skulle sende ned en mann. Men han kom aldri, så da tok jeg direkte kontakt med Help Forsikring, sier Mehl.

Help Forsikring sendte en takstmann. Han regnet ut at den riktige prisen på arbeidene burde være 156.000 kroner.

- Dette var alt for lavt, svarte firmaet, dermed foreslo Help-advokaten at vi skulle ta saken til forliksrådet.

Ville samarbeide
- Jeg tenkte imidlertid at det kunne være greit å unngå en slik omfattende prosess. Derfor strakk jeg meg, og sa jeg kunne betale 175.000 kroner, sier Mehl.

Denne summen kunne firmaet godta. Mehl la 20.000 kroner ekstra på bordet, men hadde likevel spart 75.000 kroner i forhold til den opprinnelige regningen.

- Det ble avgjørende for meg at jeg hadde forsikring. Hvis ikke hadde jeg ikke turt å kjøre denne saken, sier Mehl til Nettavisen.

Forsikringen avgjorde
Uten gratis advokathjelp hadde han med en viss sannsynlighet måttet påregne å tape saken. I tillegg ville det påløpe saksomkostninger. Da kunne regningen lett havnet på 300.000 kroner i stedet for 175.000 kroner, tror Mehl.

Mehl hadde ikke tegnet boligkjøperforsikring i forbindelse med kjøp av bolig, men var likevel forsikret gjennom sitt medlemskap i LO-fagforeningen Industri Energi.

Nettavisen har tidligere skrevet om Help Forsikrings boligkjøperforsikring i forbindelse med nettmøte. Dette er en forsikring man kan tegner når man skal kjøpe seg ny bolig, for å være sikret gratis advokathjelp dersom man skulle oppdage feil eller mangler ved boligen. Man sikrer seg da at man har ressurser til å møte motparten - husselger – som gjerne har tegnet en såkalt eierskifteforsikring.

Help Forsikring er en kommersiell aktør. Nettavisen samarbeider med Help Forsikring ved at firmaets stiller juridisk ekspertise til rådighet for våre lesere i forbindelse med nettmøter på vår boligseksjon.

Disclaimer:
Det tas forbehold om at omstendigheter knyttet til enkeltsaker kan legge føringer på det enkelte saksforhold som advokaten ikke kjenner til. Rådene fra Nettavisens ekspertpanel er gitt på generelt grunnlag, og/eller basert på de opplysninger som fremkommer av lesernes spørsmål. Advokatene kan ikke holdes ansvarlig for de rådene som gis.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)