(SIDE2): «Jeg har blogget og twitret i årevis, så hets ser jeg godt vant med. Jeg er tilhenger av en vid ytringsfrihet, og mener at hvis folk synes at jeg er et fordervet menneske bør de har rett til å tenke og si det høyt.»

Dette skriver advokatfullmektig Inger Silka Zadig i et Facebook-innlegg, som nå spres i rekordfart. «Åpent brev fra en feig, dum fitte med spisevegring,» heter innlegget, som handler om netthat, og da spesielt mot kvinner.

LES OGSÅ: Kari Traa vil jage nettrollene til skogs: - Jeg fikk høre at jeg var ei oppmerksomhetssyk hore og at jeg skulle brenne i helvete.

Kvinner tør ikke å uttale seg i media

Zadig, som er advokatfullmektig i Elden, uttalte seg nylig om politiets ressursprioriteringer i Dagbladet. I etterkant fikk hun mange tilbakemeldinger, hvorav 95 prosent av dem var hyggelige og saklige. Den siste fem-prosenten, derimot, var alt annet enn saklig.

For i stedet for å diskutere tema, så ble Zadig kalt «fitte», «totalt verdiløs som menneske» og «en feig, dum sau med spisevegring som projiserer sitt selvhat mot andre». Denne gangen var det samme mann som sto bak alle kommentarene, og derfor har Zadig valgt å henvende seg til ham i Facebook-innlegget.

- Jeg har jobbet lenge med meg selv for å bli såpass tykkhudet at jeg tåler dette. Men jeg tenker mye på all hetsen andre mennesker får, mennesker som kanskje ikke er like tykkhudet som meg, sier Zadig til Side2.

Zadig kjenner mange, og spesielt da kvinner, som ikke tør å uttale seg i media på grunn av akkurat denne netthetsen. De er rett og slett redde for tilbakemeldingene de kan få.

«Det er dessverre ikke til å stikke under stol at kvinner som uttaler seg i offentligheten får langt mer tyn enn menn. Slik bør det ikke være,» skriver hun på Facebook.

Inviterer ham på kaffe

Zadig tror løsningen er å gå i samtale med menneskene bak disse kommentarene. I Facebook-innlegget inviterer hun mannen på kaffe hjemme hos henne, til tross for at han har kalt henne både «fitte» og «totalt verdiløs».

- Jeg håper å få ham til å innse at måten han opptrer på er uheldig, og motivere ham til å endre adferd i sosiale media. Ikke først og fremst for min skyld, men for alles skyld. For alle som utsettes for trakassering i sosiale media. Alle gjør feil, og man bør få mulighet til å gjøre opp for seg, mener Zadig, og legger til:

- De skjellsordene han benytter mot meg hører ikke hjemme noe sted i et sivilisert samfunn. Men jeg tror ikke samfunnet blir mye bedre av å gi en bot til de som lirer av seg slike salver. Da er det mye bedre at man setter seg ned og tar en kopp kaffe sammen. Vi må bli flinkere til å snakke sammen. Det gjelder både den som krenker og den som føler seg krenket – som ikke rent sjelden er samme person.

Les brevet i sin helhet her:

LES OGSÅ: 11-åring leser meldinger fra netthaterne
OG: - Det er skrevet av en feig idiot med lav selvtillit