(SIDE2:) New York er et elsket reisemål året rundt. Byen byr på spennende turistattraksjoner, flotte shoppingmuligheter og masse ukjente perler.

Siden byen er så stor og kjent, er det noen obligatoriske ting du bør få med deg på ditt første besøk. Her er en oversikt over hva du ikke bør gå glipp av når du besøker storbyen.

For å få sett så mye som mulig i løpet av reisen, kan det lønne seg å delta på en guidet tur. Det enkleste er å bruke en av bussturene i byen. De fleste bussene har flere stopp hvor du kan gå av og på som du vil. Bussene går kontinuerlig, så du trenger aldri vente mer enn et kvarters tid på neste buss. De to største selskapene heter Grey Line og City Sights NY.

Empire State Building
Empire State Building ble bygget i 1930 og åpnet for turister året etter. Opprinnelig skulle spiret brukes til å fortøye luftskip, som man trodde var fremtidens viktigste transportmiddel. Slik ble det imidlertid ikke. Spiret er i dag mest kjent fra «King Kong».

Bygget er 443 meter høyt, men med raske heiser tar det bare et knapt minutt å komme til toppen. De fleste turistene besøker utkikksposten i 86. etasje, 320 meter over bakken. Er ikke dette høyt nok for deg, kan du for 15$ ekstra besøke 102. etasje.

For å komme til toppen, må du gjennom en sikkerhetssjekk. Etter dette, kommer billettkøen, fulgt av heiskøen. I turistsesongen kan disse køene ta flere timer, mens i lavsesongen kan du slippe køen helt. Er du villig til å betale mer enn dobbel billettpris, kan du få et Express Pass, som gjør at du kommer først i alle køene.

Planlegger du et besøk i byen om et år, kan du delta i det årlige løpet i bygget. Hver februar løper 150 deltakere opp 1576 trappetrinn til 86. etasje. Rekorden er på 9,33 minutter.

Frihetsgudinnen
Dette er et av de selvsagte besøkene i byen. Den berømte statuen står på Liberty Island. For å komme hit, må du ta en ferje. Her risikerer du å stå lenge i kø, spesielt hvis du besøker byen i juni-september. Vær oppmerksom på at du må gjennom en sikkerhetssjekk før du går om bord i ferjen.

Etter besøket på Liberty Island, kan du ta ferjen videre til Ellis Island, som ligger noen minutter unna. Det var her innvandrerne ble tatt i mot fra 1892 til 1954. I dag ligger Ellis Island Immigration Museum her.

Fifth Avenue
Det er ikke bare shoppinginteresserte som bør ta en tur i denne gaten. Gaten er riktignok et av verdens ledende handleområder, men i tillegg til flotte butikker, kan du blant annet se: Grand Army Plaza, General Motors Building, Tiffany and Company, Trump Tower, St. Patrick’s Cathedral, New York Public Library og Central Park.

Side2 kommer tilbake med en motereportasje fra New York senere.

Rockefeller Center
Dette området er oppkalt etter John D. Rockefeller jr. og befinner seg mellom 48th og 51th Street og 5th og 7th Avenue.

Mest kjent i området, er skøytebanen som er åpen for alle. Om sommeren er det en utekafé i stedet. Her ligger også TV-kanalen NBCs hovedkvarter, hvor blant annet Saturday Night Live spilles inn. Radio City Music Hall, hvor du kan se spennende konserter og show, bør også besøkes. Før jul tennes landets største juletre her. Blir køene i Empire State Building for lange, kan New York beskues fra Top of the Rock.

Times Square
Times Square er en viktig del av Manhatten. Her finner du blant annet Broadway og andre underholdningstilbud på 42nd Street. De mange blinkende reklameplakatene kan gjøre deg sliten, men her er nok av butikker og spisesteder å gå inn i. Kjendisfikserte kan dessuten håpe på å se noen store stjerner ved MTVs hovedkvarter.

Ser du ingen levende stjerner, kan du more seg over voksfigurene i New Yorks utgave av Madame Tussauds. Her finner du blant annet Spice Girls, Steven Spielberg, Julia Roberts og Britney Spears.

Central Park
Om vinteren er New York et kaldt og forblåst sted, og Central Park vil derfor neppe være førsteprioriteringen. Men besøker du byen når det er varmere, bør en tur i parken være et selvsagt valg.

Parkledelsen selv skriver at disse ti stedene er de beste å besøke: The Central Park Zoo og Tisch Children’s Zoo (130 ulike dyrearter, fra polarbjørn til tarantella), Belvedere Castle (eventyraktig slott), karusellen (over hundre år gammel karusell), Bethesda Fountain (flott fontene), Bow Bridge (populær bro), Central Park Reservoir (vakkert sjøområde), Conservatory Garden (en nærmest skjult hage), The Imagine Mosaic (minnesmerke for John Lennon), Wollman Rink (romantisk område med skøytebane) og Conservatory Water (båter og statuer av Alice i Eventyrland og H.C. Andersen).

Metropolitan Museum of Art
Museet, også kjent som The Met, er et enormt kunstmuseum. Her er kunst fra alle verdensdeler, kostymeinstitutt med moteklær fra mange tider, instrumentavdeling med historiske musikkinstrumenter og mye mer.

Blant de mest kjente bildene i museet, finner vi «Selvportrett» av Rembrandt, «Young Woman with a Water Pitcher» av Vermeers, «Garden at Sainte-Adresse» av Monet, «Still Life with Apples and a Pot of Primroses» av Cézanne og «Cypresses» av Van Gogh.

Andre museer du bør besøke:
American Museum of Natural History
Guggenheim Museum
The Museum of Modern Art
Whitney Museum of American Art
Museum of the City of New York

Andre steder du bør besøke:
Madison Square Garden
Ground Zero
Chinatown og Little Italy
SoHo og TriBeCa
Greenwich Village

New York ligger seks timer etter norsk tid. Valutaen er for tiden svært lav og kursen ligger i overkant av 5.

Les også:

Nå får du rekordbillig New York-ferie

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!