Gå til sidens hovedinnhold

Det største i New York

Alt du har hørt om New York er sant og du kan selv velge hvilken stemning du vil ta med deg.

HTML EMBED

New York

Hvorfor New York

Hvis du må spørre, har du ikke vært der. Jeg mener, se Woody Allens «Manhattan» eller «Breakfast at Tiffany’s». Hør litt på Sinatra eller les Paul Austers «The New York Trilogy». Så kan du velge deg hvilken stemning du vil ta med deg.
Alt du har hørt om byen er sant, og selv de som normalt blir satt ut av storbyer, kjenner seg fort lommekjent, bare de ser Broadway, Central Park, gule drosjer eller pølsekiosker på hjul. Nummererte, rette gateløp gjør at du kan telle deg hjem fra de fleste strøk, og følelsen av å vite hvor man til enhver tid befinner seg i en diger og fremmed by er ikke noe å kimse av.
New York er en verdensby i ordets videste forstand, med et mylder av nasjonaliteter og kulturer. Det snakkes over 800 språk her, i det som siden 1790 har vært USAs mest folkerike by. Likevel er hver og én du møter grunnleggende newyorker. Det blir du også, så fort du klarer å rusle nedover 5th Avenue uten å måpe opp på skyskraperne.

Navnet New York

Byen New York ble opprinnelig døpt New Amsterdam av nederlenderne som grunnla den i 1624. Den skiftet til sitt nåværende navn 40 år senere da engelskmennene overtok styringa. Årsaken var ikke en påfallende likhet med den nordengelske byen York, men at Kong Charles II kalte byen opp etter sin bror James (1633–1701), daværende Duke of York, senere konge av England, Irland og Skottland.

Få oversikten i New York

Det er fristende å ta seg opp i Empire State Building, men vi anbefaler i stedet Rockefeller Center et stykke lenger oppe på Manhattan. Køene er kortere, utsikten vel så god, og sågar bedre mot Central Park. Men det viktigste er at du herfra faktisk kan se Empire State Building.

Bare i New York

Bare i New York finner du en trivelig, to kilometer lang park flere etasjer over gateplan. Legg søndagspromenaden til the High Line, som er byens nyeste grønne lunge – anlagt på en nedlagt, opphøyet jernbanelinje på West Side fra Gansevoort Street i Meatpacking District og opp til 34. gate.

Alle skal hit i New York

Alle skal til MoMA, the Museum of Modern Art, og ikke noe å si på det. De har en av verdens fremste, permanente kunstsamlinger og alltid spennende spesialutstillinger som ikke alltid dreier seg om kunst. I høst vises for eksempel utstillingen «Talk to Me», som tar for seg ulike former for kommunikasjon mellom ting (som mobiltelefoner og billettautomater) og mennesker.

Gjør heller dette i New York

Dra heller på MoMI, the Museum of the Moving Image, som ligger noe mindre sentralt til ute i Queens, men det er kun en t-banetur unna. Det reåpnet i januar i år etter en formidabel utvidelse, og er et mekka for film-, tv-, dataspill- og mediainteresserte i alle aldere. Det byr på mye interaktiv moro, enten du vil dubbe dine favorittscener fra kjente filmer, lage animasjon, prøve deg som tv-meteorolog eller ta noen mimrerunder på klassiske videospillautomater. Her finner du dessuten memorabilia fra en drøss kjente filmer og tv-serier, det er stadig kinovisninger der skuespillere og regissører diskuterer filmen med publikum etterpå, og for tiden vies ekstra plass til en utstilling om Jim Henson, mannen bak blant annet «the Muppet Show», «Fraglerne» og «Sesame Street».

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken