Gå til sidens hovedinnhold

Reis gratis i New York

Drømmeturen til New York kan bli billig om du ikke bruker penger på overnatting, mat og underholdning.

HTML EMBED

Inspirasjon – USA

Ikke alle amerikanere er ute etter penga dine, selv ikke i New York. Riktignok står kapitalismen høyt i kurs her, men husk for eksempel at det var i New York høstens internasjonale opprør mot pengemakt startet med aksjonen «Occupy Wall Street».
Mye er dyrt i New York, ikke minst overnatting på Manhattan, men du kan også få svært mye gratis, om du vet hvor, og ikke minst når, du skal gå.
Vi har samlet noen tips.

Gratis kultur i New York

1. MoMA
Hver fredag mellom kl 16 og 20 er det gratis inngang på byens kanskje mest kjente museum, nemlig Museum of Modern Art, MoMA blant venner.
11 West 53rd Street, Manhattan

2. MoMI
Ovennevnte MoMA må ikke forveksles med Museum of the Moving Image (MoMI), som er et særdeles morsomt og interaktivt museum i Queens viet film og fjernsyn. Her slipper du inn gratis hver fredag mellom kl 16 og 20.
36-01 35th Avenue, Queens

3. Brooklyn Academy of Music
Fredager og lørdager er det gratis konserter av høy kvalitet og i ulike genre som jazz og world beat på Brooklyn Academy of Music. Sjekk hjemmesiden for oppdatert program.
30 Lafayette Avenue og 651 Fulton Street, Brooklyn

4. Folk Art Museum
American Folk Art Museum har gratis omvisninger torsdager og fredager klokken 13, og gratis konserter fredager fra 17:30 til 19:30.
2 Lincoln Square, Manhattan

5. Brooklyn Museum
Brooklyn Museum slipper deg inn gratis etter kl 17 den første lørdagen i måneden, og har da åpent til kl 23. Da vises også film, og det er dansefest fra 21 til 23. Museet har blant annet en flott samling renessansekunst, og fram til 12. februar viser de en spennende utstilling om kjønn og identitet i moderne, amerikansk kunst.
200 Eastern Parkway, Brooklyn

6. Summer Stage
I sommermånedene er det en rekke gratis konserter i byens parker i alle fem bydeler under vignetten Summer Stage. Hovedscenen med de største navnene er i Central Park.

7. Guggenheim-museet
Lørdager fra kl 17:45 lar Guggenheim-museet deg betale det du føler for om du vil inn og se på utstillingene. Den ikoniske museumsbygningen, tegnet av Frank Lloyd Wright, er verdt et besøk i seg selv.
1071 Fifth Avenue, Manhattan

Gratis mat og drikke i New York

8. Big Nose Full Body
På Big Nose Full Body i Brooklyn arrangeres noe så sympatisk som gratis vinsmaking hver lørdag med ulike tema. De starter til ulike tider, så sjekk hjemmesiden for eksakt tidspunkt.
382 Seventh Avenue, Brooklyn

9. Rudy's Bar & Grill
Institusjonen Rudy’s Bar & Grill åpnet dørene i 1933, serverer billig øl og har delt ut gratis hot dogs de siste 25 årene. Når du ser en diger glassfibergris med tversoversløyfe på gata har du funnet stedet.
627 Ninth Ave (mellom 44th og 45th Street) Manhattan

10. Toby's Public House
Mellom kl 16 og 18 på hverdager settes det fram gratis antipasti, som brød, oliven og ost, i baren på Toby’s Public House.
686 Sixth Ave, Brooklyn

11. Dive Bar
Gratis muslinger deles ut til gjestene som befinner seg på Dive Bar fra rundt kl 17 hver fredag.
732 Amsterdam Ave, Manhattan

12. Cupping Room Café
Mandag til fredag fra kl 17 til 19:30 er det happy hour på Cupping Room Café, og i tilegg til billig drikke, serveres det da gratis kyllingvinger og annen snacks til det går tomt.
359 W Broadway, Manhattan

Gratis sightseeing i New York

13. Big Apple Greeter
Big Apple Greeter har tilbudt gratis guiding i New York i 20 år nå. I dag er det over 400 frivillige som ønsker å vise frem ulike sider av byen sin, og gi innsidetipsene du ikke får fra guidebøkene. Du får dessuten et dagspass på metroen. Å gi driks er ikke tillatt, men vær klar over at etterspørselen er stor, så bestill i god tid!

14. Union Square Partnership
Union Square Park nederst på Manhattan har en lang og fascinerende historie, og The Union Square Partnership tilbyr gratis guidede turer der lørdager kl 14 med avgang fra Abraham Lincoln-statuen. PS: Parken har også gratis, trådløst internett.

15. Grand Central Partnership
Justin Ferate og Peter Laskowich kan det som er verdt å vite om Grand Central Terminal og nabolaget rundt. Hver fredag kl 12:30 guider de newyorkere og turister gratis i området, med mye entusiasme og formidlingsglede. Turene er sponset av Grand Central Partnership, og det er bare å møte opp.
120 Park Avenue, på hjørnet av East 42nd Street

16. High Line Park
High Line Park er en fascinerende nykommer blant New Yorks attraksjoner. En nedlagt jernbanelinje et par etasjer over bakken, er gjort om til en frodig park, og lørdager kl 11 er det avgang for gratis guidede turer her. Møt opp og bli med.
Hjørnet av Gansevoort og Washington Street under High Line

17. Brooklyn Botanic Garden
Er du spesielt interessert i planter av ymse slag, så er det gratis inngang til Brooklyn Botanic Garden alle tirsdager, og fra 10 til 12 på lørdager.
900 Washington Avenue, Brooklyn

18. Zoologiske hagen i Bronx
Selvsagt finnes det løver, gorillaer og elefanter i New York, og du treffer dem alle i den zoologiske hagen i Bronx, som har gratis inngang hver onsdag.
2300 Southern Boulevard, Bronx

HTML EMBED

Gratis overnatting i New York

19. The Signature Collection
Kanskje ikke helt kostnadsfritt, men mellom 2. januar og 29. februar 2012 får du tredje overnatting gratis på et tyvetalls luksuriøse New York-hoteller i utvalget The Signature Collection. Du må oppgi koden du finner på nettsiden ved bestilling for å sikre deg tilbudet.

20. Global Freeloaders og CouchSurfing project
Det finnes en rekke nettsamfunn der medlemmene tilbyr hverandre gratis overnatting rundt om i verden, og hos for eksempel Global Freeloaders er New York den amerikanske byen der flest har en seng til overs. CouchSurfing project er det største og mest kjente nettstedet av denne typen, med over 3,3 millioner medlemmer.
> www.hospitalityclub.org
> www.servas.org

21. Boligbytte
Et alternativ til «freeloading» og «couch surfing», er boligbytte, som ofte kan passe bedre for familier. Her overtar dere boligen til en fremmed familie en avtalt periode, mens de på sin side låner deres hjem i Norge. Her gjelder det mer å treffe riktig match, men til gjengjeld kan det være svært mye penger å spare.
> www.boligbytte.no
> www.intervac-homeexchange.com
> www.homeexchange.com

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken