Financial Times (FT) utfører årlig fem delrangeringer av ulike former for studietilbud ved europeiske handelshøyskoler. På slutten av året setter FT disse sammen til en hovedrangering. I den siste gjennomgangen stiger handelshøyskolen NHH i Bergen hele 13 plasser til 34. plass.

På tilsvarende rangering i fjor gikk NHH opp ti plasser til 47. plass. På to år har altså høyskolen klatret 23 plasser på hovedrangeringen, skriver skolen selv i en pressemelding.

- Oppgangen bekrefter at NHH er inne i en positiv utvikling, og at vi får resultater av de prosessene vi har igangsatt, sier rektor Jan I. Haaland, som mener Financial Times rangeringen bekrefter NHHs internasjonale posisjon som handelshøyskole.

Paris i toppen
I toppen av listen har det ikke vært endringer de tre siste årene. HEC Paris topper også i 2009 fremfor London Business School, franske Insead og med IMD i Lausanne på fjerdeplass. Blant de nordiske handelshøyskolene er Stockholm School of Economics høyest rangert med en 15. plass.

Helsinki School of Economics er nr. 18, noe som er ned en plass fra 2008), Copenhagen Business School er nr. 31, noe som er opp fra 37. plass i 2008.

For Handelshøyskolen BI er imidlertid FT-rangeringen nedslående. BI dalte ned fra 53. plass i 2008 til 61. plass i år.

Fire av fem
FT rangerer fem studietilbud i løpet av året: Fulltids MBA programmer, masterprogrammer (siviløkonomutdanning), åpne videreutdanningsprogrammer, bedriftsinterne programmer og executive MBA programmer.

NHH opplyser at de i år deltok i rangeringene av de fire sistnevnte. Dette er flere enn tidligere år, noe som bidrar til klatringen på hovedrangeringen. For å oppnå 100 prosent vekting i hovedrangeringen må en imidlertid delta i alle de fem delrangeringene.

De ulike delrangeringene er basert på spørreundersøkelser blant uteksaminerte kandidater og egenrapportering fra lærestedene. Blant kriterier som ligger til grunn er kandidatenes lønn, karriereutvikling og internasjonal mobilitet blant de viktigste. Internasjonalt innslag blant studenter, fagstab og styre, samt kvinneandel og andel av fagstab med doktorgrad teller også med, skriver NHH i sin melding.