Gå til sidens hovedinnhold

Følg NHO-konferansen Live

En eksplosjon i trygdekøen setter velferdsmodellen i fare, mener NHO.

Tirsdag drar NHO i gang sin årskonferanse. Denne gangen er det fremtiden til den norske velferdsstaten som er hovedtema.

NHO stiller spørsmålstegn ved om Norge kan opprettholde dagens rause norske velferdsordninger, til tross for at vi har masse penger på bok. Bekymringen kommer som følge av den ventede eldrebølgen og den kraftige oppgangen i antallet trygdede.

Konferansen starter medNHOs president Kristin Skogen Lund, Harvard-professor Kenneth Rogoff, statsminister Jens Stoltenberg og politisk redaktør Hanne Skartveit- De skal svar på om den norske velferdsmodellen lever på lånt tid.

Følg NHO-konferanse live her:

Dette er tirsdagens konferanseplan:
Klokken 09:00-10:25: Norge er unntakslandet i Europa. Mens mange europeiske land slåss for harde livet med ettervirkningene av finanskrisen, så har vi penger på bok. Velferdsstatene er under forandring. Til dels dramatisk. Det store spørsmålet er om vi slipper unna når eldrebølgen og trygdebølgen for alvor slår inn. Lever den norske velferdsmodellen på lånt tid?

Debattanter: NHOs president Kristin Skogen Lund, Harvard-professor Kenneth Rogoff, statsminister Jens Stoltenberg og politisk redaktør Hanne Skartveit.

Klokken 11:00-12:25 : Eldrebølgen lar seg ikke stoppe. Men vi har over en halv million i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet. Generøse trygder, gode lønninger og høy produktivitet gjør at mange dels skyves dels trekkes ut av arbeidslivet. Arbeidslinja er et mål alle er enige i, men er det realistisk å minske andelen utenfor arbeidslivet uten å akseptere større forskjeller?

Debattanter: Monika Queisser fra OECD, professorene Mari Rege og Steinar Strøm, arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og FrP-leder Siv Jensen.

Klokken 13:15-14:20: På kort sikt kan arbeidskraft fra utlandet bidra til å avhjelpe økende pleie- og omsorgsbehov. Men sysselsettingsgraden er lavere hos innvandrere enn hos majoriteten. EØS-avtalen gir oss tilgang til et enormt arbeidsmarked, men åpner også et marked for trygd. Er innvandring som strategi for å møte eldrebølgen et demografisk pyramidespill?

Debattanter: Forskningssjef ved Rockwool Fondens Forskningsenhed Torben Tranæs, høvding Marco Elsafadi, professor Grete Brochmann, APs partisekretær Raymond Johansen og gründer Shahzad Rana.

Klokken 14:45-16:00: Vi vet at passivt trygdemottak er en dårlig løsning for de fleste. Hvorfor er det da så vanskelig å få til ”arbeid for trygd”-ordninger? Vi vet også at kompetanse er en vei ut av velferdsfellen. Men påfyll av kompetanse er noe annet enn å be om en kopp kaffe til. Skal vi komme et stykke videre, må vi i det minste ha klare forestillinger om hva bedriftene kan bidra med, og hva som er myndighetenes ansvar.

Debattanter: Næringslivslederne Kari Nicolaisen, Terje Christensen, Tore Rønnild og Johan H. Andresen jr., NAV-direktør Joakim Lystad, professor Ola Grytten, politikerne Torbjørn Røe Isaksen og Bård Vegar Solhjell og NHOs administrerende direktør John G. Bernander.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken