Gå til sidens hovedinnhold

Sarkozy tatt opp i eksklusiv klubb

Hedret med Spanias gjeveste orden.

(SIDE2) : Mandag ble Frankrikes president Nicholas Sarkozy tatt opp i den gjeveste spanske ordenen, Orden del Toisón de Oro – eller Ordenen det gylne skinn, som den ifølge Wikipedia heter på norsk.

Ordenen er en ridderorden grunnlagt 10. januar 1430 i Burgund, som siden kom under Huset Habsburg og kongehuset i Spania. Den ble en av de mest prestisjefylte ridderordener i Europa, og er i dag delt i en østerriksk gren og en spansk gren.

Sjelden utnevnelse
I Spania er det landets fornemste orden med kong Juan Carlos som ordensherre, men det hører til sjeldenhetene at statsoverhodet i nabolandet hedres på denne måten; den forrige franske presidenten som mottok ordenen var Gaston Doumerque i 1926.

Kong Juan Carlos vektla i sin tale under seremonien at president Sarkozy har bidratt til å videreutvikle samarbeidet mellom de to nabolandene.

– Lykkelige broderland
– Spania og Frankrike er to nasjoner som har spilt viktige roller i Europas og Verdens historie, og forholdet har alltid vært intenst, sa kongen, og la til at landene noen ganger hadde vært rivaler, andre ganger allierte.

– Nå er Frankrike og Spania lykkelige broderland som sammen jobber for et forent og fremgangsrikt Europa, og som står sammen om å overvinne kriser.

Fire statsministre på plass
President Sarkozy understreket i takketalen det nære vennskapet mellom de to landene.

Foruten kong Juan Carlos, dronning Sofia og tronfølgerparet Felipe og Letizia, var både Spanias nåværende statsminister Mariano Rajoy og tre av hans forgjengere til stede under seremonien, i tillegg til flere fremtredende medlemmer av ordenen. Alt dette ifølge det spanske kongehusets hjemmesider.

Kong Harald er ordensmedlem
Orden del Toisón de Oro består etter Sarkozys inntreden av 19 medlemmer, foruten kong Juan Carlos som ordensmester. Kong Harald ble tatt opp i ordenen i 1995, og sluttet seg dermed til sine europeiske «kollegaer» i Sverige, Nederland, Danmark, Storbritannia og Belgia, som alle har mottatt Spanias høyeste orden.

Både kong Haakon VII og kong Olav V var riddere av Ordenen det gylne skinn, utnevnt i henholdsvis 1910 og 1982.

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken