Gå til sidens hovedinnhold

- Det er helt utrolig at vi aldri har hørt om henne

Vi har hørt om Lawrence of Arabia, men det fantes en kvinne i ørkenen som var langt viktigere.

BERLIN/ (SIDE2): Det er rett før første verdenskrig. På godset til familien Lowthian Bell vet ikke det gamle ekteparet hva de skal gjøre med sin godt voksne, ugifte og velutdannede datter Gertrude.

Som en av fire kvinner har hun blitt uteksaminert ved Oxford University, og det er ikke så mange menn som hun har lyst på.

Sendt til Teheran

Så fars løsning er å sende datteren til Teheran der onkelen er ambassadør. Det skulle bli starten på et 10 år langt eventyr.

Gertrude Bell skulle bli kvinnen som skulle være med å streke opp grensene til det vi i dag kjenner som Irak. Hun var også en av hovedkreftene bak å få dagens kongeslekt i Jordan til makten.

Bell samarbeidet nært med T.E Lawrence, mannen som er bedre kjent som Lawrence of Arabia. Og bedre kjent enn Gertrude Bell, for henne er det ingen som kjenner til.

- Utrolig at vi ikke vet

-Jeg visste ingenting om henne, og det var årsaken til at jeg ville gjøre filmen, sier Nicole Kidman som gjestet filmfestivalen i Berlin fredag med filmen "Queen of the Desert".

Filmen er den andre under festivalen som setter søkelys på sterke kvinner som har gått sin egen vei. Åpningsfilmen "Ingen ønsker natten", av Isbel Coixet, hadde Juliette Binoche i hovedrollen som Josephine Peary, en kvinne som leter etter sin mann i isødet.

Werner Herzog, den kjente tyske regissøren bak filmen, ramlet nærmest over historien selv. For i Syria, Jordan og Irak er Gertrude Bell en ganske kjent figur.

- Jeg har lest brevene, og jeg synes det er helt utrolig at vi ikke har hørt om henne, sier Kidman.

Gertrude Bell var en besyndelrlig moderne kvinne i sin tid. Hun skaffet seg innpass hos druserne, emirer og sjeiker over hele Arabia. Hun kjente flere av lederne av beduinstammene og var således svært viktig når det ottomanske riket falt og kolinimaktene i Europa la sine lange øyne på det vi i dag kaller de arabiske stater og Midtøsten.

Samtidig var hun mot at kvinner skulle få stemmerett, så lenge de mente "de var bundet til hus og hjem og ikke kunne være med og styre nasjoner".

Forelsket i gift mann

"Queen of the Desert" er både litt historie, men også en diktet film. Bell ga ut flere bøker om sine reiser og møter, og hennes store kjærlighet skal ha vært den gifte major Charles Doughty-Wylie, i filmen fremstilt av Damian Lewis.

Lewis er bedre kjent som Brody fra TV-serien "Homeland".

- De sendte nydelige brev til hverandre, ikke seksuelt eksplisitte, de var begge bundet av sin tid. Jeg er ikke sikker på om han ville forlatt sin kone og barn for henne. Men han var helt klart bergtatt av henne, sier han.

For Kidman og de andre skuespillerne ble innspillingen også en opplevelse. Rett og slett fordi Werner Herzog spiller inn alt på location. Har du en scenen i ørkenen, så er den spilt inn der.

- Jeg kom av flyet og fikk beskjeden at jeg skulle ta kamelridetimer samme kveld. Det er akkurat sånn jeg liker det. Jeg elsket ørkenen, sier Kidman.

Gertrude Bell døde i 1926 etter å ha tjenestegjort under første verdenskrig i Midtøsten for den britiske regjeringen. Hun ble gravlagt i en storslått seremoni i landet hun var med på å skape - Irak.