(SIDE2): Olivier Dahans film om Grace Kelly og hennes første år som fyrstinne i Monaco, har allerede blitt kontroversiell før noen har sett den.

I dag åpner den filmfestivalen i Cannes, og man skulle ikke langt ut i filmen før Kidman ble både epet og buet ut.

Storkrangel om filmen

I forkant har det brutt ut full krangel mellom regissør og produsent Harvey Weinstein, noe som har ført til at Weinstein ikke vil sette den opp i USA. En av Hollywoods mektigste menn betrakter filmen som «uferdig».

Visstnok skal konflikten nå ha lagt seg foran kveldens verdenspremiere, og alle kom, om ikke hånd i hånd, så vennlig innstilt til festivalen.

Olivier Dahan er mannen som skapte Oscar-vinneren «La Vie En Rose», historien om Edith Piaf. Det er lite sannsynlig at «Grace of Monaco» vil havne på samme prisliste etter filmkontroversen.

Nicole Kidman, Olivier Dahan og Tim Roth, som spiller fyrst Rainier av Monaco, er alle tilstede i Cannes.

Opprørte fyrstefamilien

De som ikke er der er fyrstefamilien noen mil unna filmbyen. Både fyrst Albert, prinsesse Caroline og prinsesse Stéphanie har, fra de fikk se det ferdige manuset kalt filmen «et poengløst glamorisert bilde» og «fullstendig fiksjon».

- Jeg forstår at de er opprørt. Jeg gjør virkelig det. Hadde det vært min mor, hadde jeg vært det samme. Jeg kan ikke si annet enn at jeg har stor respekt for deres mor. Filmen er ingen biografi. Den har et eventyrpreg og en veldig fransk følelsle . Jeg ville bare skape et levende, pustende menneske og ikke en pappfigur i det hele, har Kidman uttalt til The Daily Mail.

Kidman sier til Associated Press at hun alltid har beundret Grace Kelly, og at hun syntes Kelly hadde en aura av «å være større enn verden» rundt seg. Hun sier hun forsøkte å gjenskape det.

Til Vanity Fair sier hun at hun så på gamle bilder tatt for Life Magazine. Bildene tatt av Loomis Dean var de første bildene der en stor stjerne lot seg fotografere omtrent uten sminke.

Dean ble senere Grimaldi-familiens uoffisielle fotograf.

Røff periode

Om man skal tro noe i filmen, så handler den om seks måneder da Grace var gjennom en vanskelig periode. Det er kjent at hun vurderte å ta rollen i Alfred Hitchcocks film «Marnie». Men hun gjorde det ikke.

- Hun måtte rett og slett ta fatt på sin livs rolle, nemlig som fyrstinne av Monaco, sier Kidman.

Det er omtrent noe av det samme Alfred Hitchcock sa da han fikk høre at hans store stjerne skulle gifte seg fyrstelig.

- Jeg vil gratulere henne med tidenes rolle, sa han.

Og skape det gjorde de altså med utallige kjoler, drakter og skreddersydde hatter til make-up og hår – og kraftig bruk av softfilter – som gjør at den 46 år gamle Kidman ser ut som den drøye 30 år gamle Grace.

Elle har allerede utropt filmen til moteledende. Juveleren Cartier gjenskapte faktisk alle de kjente smykkene til Grace Kelly.

Kelly-vesken

Kelly selv hadde et dypt kjærlighetsforhold til smykker fra Cartier i Paris, og de skapte egne smykker til filmstjernen lenge før fyrst Rainier fridde med en diamant.

I sin tid var Grace Kelly et stort moteikon for verdens kvinner. Blant annet så bar hun alltid en Hermes bag med to hender foran seg rett etter bryllupet med fyrsten.

Dette skyldtes at Grace ble gravid omtrent på bryllupsnatten og nok forsøkte å skjule sin svulmende mage ganske lenge. Men den enorme eksponeringen hun ga Hermes-vesken gjorde at den den dag i dag bare går under navnet en Kelly.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=8mGlMfAuJywIpalwWQzjTEkh3_Xpl4fsqyx-H3X3LL84EicAcqtny4iYPWcVzHSV8M-N4uOt7RFzjh3GeRiKJ3GqmU8OhT9TsbUIt-5KFJ3pa1c6Acyo4ziFEKcEBNtuK5f2SK_yxT8&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);