(SIDE2:) De fleste av oss regner med at hjemmelaget mat er sunnere enn ferdigrettene du får kjøpt i butikken.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Men britiske forskere ved Newcastle University har gitt Nigella Lawson, Hugh Fearnley-Whittingstall og kanskje mest oppsiktsvekkende Jamie Oliver dårlige skussmål i disse førjulstider.

SE OGSÅ: Hvem har laget disse?

Lavere kaloriinnhold
Forskerne gjennomgikk 100 oppskrifter fra de mest populære kokebøkene til TV-kokkene og sammenlignet dem med ferdigretter fra de mest populære britiske supermarkedene som Sainsbury's, Asda og Tesco, skriver The Guardian.

Verken kokebøkene eller ferdigrettene møtte de nasjonale eller internasjonale helserådene for en balansert diett i hverdagen. Men oppskriftene viste seg å være langt usunnere enn ferdigmaten man fikk kjøpt i butikken.

- Per porsjon inneholdt de hjemmelagede oppskriftene mer fett, mer proteiner, umettet fett og mettet fett og langt mindre fiber enn ferdigrettene, sier professor i offentlig helse, Martin White, til avisen.

Bør merke
Forskerne mener at TV-kokkene bør merke sine oppskrifter på samme måte som ferdigrettprodusentene må det.

White sier at målet med studien ikke var å angripe TV-kokkene. Jamie Oliver for eksempel har gjort en stor innsats for at skolemat i Storbritannia skal bli sunnere og bedre sammensatt. Nigella Lawson har aldri gjort noen hemmelighet av at rettene hennes inneholder mange kalorier, men Hugh Fearnley-Whittingstall er en talsmann for økologiske produkter.

- Vi ser at fokus på dårlig ferdigmat har forbedret den. Nå håper vi at studien kanskje kan få kokkene til å gå gjennom oppskriftene sine, sier White. Alle ferdigrettene scoret bra på innholdsfortegnelse, men elendig på for eksempel høyt saltinnhold.

Ny merking fra Oliver
Fra Jamie Olivers leir sier de at de ønsker undersøkelsen velkommen. De sier også at Oliver har merket sine retter i sin nye kokebok med innholds- og kalorioversikt og at de nå jobber med å gjøre det samme på nettsiden hans. Samtidig sier de at det selvfølgelig i kokebøkene og på nettsiden finnes oppskrifter på matretter du kan spise hver dag, og de du ikke bør meske deg med til daglig.

- Men dette skal vi merke også, heter det.