Jobben gikk isteden gikk til Tine Sundtoft, skriver flere aviser.

Flere i Høyres stortingsgruppe hadde aldri hørt om Sundtoft før de tirsdag kveld fikk listen over statsråder i den nye Solberg-regjeringen. Og mange var oppgitt over at Astrup ble vraket til fordel for en statsråd med lite eller ingen spesialkunnskap på et så viktig felt som miljøfeltet, skriver Aftenposten.

Flere kilder i Høyre peker på at Sundtoft er nær venn med nestleder og like fersk kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Ingen av kildene ønsker imidlertid å stå fram med sin kritikk av Solberg for valget av ny miljøvernminister. Mange mener det vil være ufint å gå ut med kritikk, og ønsker isteden å gi Sundtoft en sjanse til å vise at hun duger.

Geografisk kabal
Internt i Høyre er det hensynet til «kabalen» som oppgis som klar grunn til at Astrup fra Oslo Høyre ble vraket. Med Sundtoft på plass i Klima- og miljødepartementet blir det like mange kvinner som menn i den nye regjeringen – ni av hvert kjønn. Med Sundtoft er også Sørlandet representert i Solberg-regjeringen.

Selv legger ikke Nikolai Astrup fra Oslo Høyre skjul på at geografi har spilt en avgjørende rolle.

- Det er en geografisk kabal som skal opp. Vi har fått inn Ine Eriksen Søreide til et viktig departement. Hun kommer til å gjøre en veldig god jobb som statsråd, sier Astrup til Dagsavisen.

Fersk forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er den eneste statsråden fra Oslo Høyre, det største og viktigste fylkeslaget i partiet.

Ulltveit-Moe skuffet
Høyre-sympatisør og investor Jens Ulltveit Moe legger ikke skjul på at han er skuffet over at Astrup ikke fikk plass i den nye regjeringen.

- Faren ved å ekskludere Oslo er at en mister solid kompetanse. Det kan godt være at hun vi nå har fått som miljøvernminister, er svært dyktig. Det vet jeg ikke. Det jeg vet, er at Nikolai er dyktig. Jeg må si jeg er skuffet, sier Ulltveit-Moe som i fjor ga Høyre 1 million kroner i valgkampstøtte.

Han mener det er åpenbart at det har vært stor intern diskusjon om hvem som skal bli ny miljøvernminister.

- Det viser det faktum at hennes navn ble lekket til slutt. Det at hun er kvinne viser at fullstendig kjønnsbalanse har vært viktig, sier Ulltveit-Moe.

Vurdert ved SMK
Nikolai Astrup forsøkte onsdag å ikke vise skuffelse over ikke å få plass ved kongens bord, men fastslo isteden at han er aller mest glad for at landet har fått på plass en ny regjering, den første med en statsminister fra Høyre siden 1989.

- Jeg har bidratt til å utforme Høyres miljøpolitikk de fire siste årene og skulle gjerne ha hatt muligheten til å jobbe videre med det fra en annen plattform. Men det viktigste er politikken som føres, og jeg er helt sikker på at Tine Sundtoft kommer til å gjøre en god jobb, sa Astrup til NTB.

Astrup har de fire siste årene vært Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann. Ifølge Dagsavisen var Astrup også aktuell som statsråd ved Statsministerens kontor med ansvar for EØS-spørsmål.

Liten erfaring
46 år gamle Tine Sundtoft har ingen parlamentarisk erfaring og har de siste årene arbeidet som fylkesrådmann i Vest-Agder. Miljøbevegelsen var raskt ute med å spå at den nye statsråden får en bratt læringskurve, men siviløkonomen fra Lillesand mener hun kan trekke veksler på erfaringer fra hjemfylket og over til rikspolitikken.

- Jeg har de siste årene arbeidet mye med konkrete saker innenfor kulturminner og friluftsliv, og vi har lagt opp til ganske ambisiøse klimamål i Agder 2020, sier Sundtoft til NTB.

(©NTB)