Speilreflekskameraer er i skuddet som aldri før, til tross for den mye omtalte finanskrisen, og Nikon lanserer i dag to nye speilreflekskameraer som begge erstatter gamle travere.

D3000 erstatter de to bestselgerne D40 og D60, som nå kommer til å bli historie i løpet av kort tid – mens D300s kommer inn som erstatning for entusiastkameraet D300. Det vil si at det er tre kameraer som forsvinner ut av hyllene, mens to nye kommer inn.

Nytt nybegynnerkamera
D3000 er det andre i Nikon som får den firesifrede modellnummeret, og er en kombinasjon av en nedskalert D5000 og oppgradert D60.

Kameraet får så vidt vi kan forstå den samme bildebrikken som sitter i D60, mens menysystemet i det store og hele er hentet fra D5000. Det betyr i praksis et kamera med 10,2 megapiksels CCD-brikke med et ISO-område på 100-1600 – men også utvidbart til ukalibrert 3200. Det vil si at den vil være helt brukbar å bruke i lyset.

Guider brukerne
Kameraet er spesielt rettet inn mot de helt nybegynnerne, og har fått en helt ny funksjon for de som ikke har fotografert noe særlig for som kalles Guide-modus som i større grad forsøker å guide brukerne til å gjøre de rette valgene – samtidig som det legger opp til en liten læringskurve slik at du skal kunne lære å bli en bedre fotograf ved å bruke funksjonen.

Funksjonen vil så vidt vi kan forstå irritere vettet av erfarne brukere, men vi ser definitivt nytteverdien for folk som ønsker en fornuftig rettledning til å bruke kameraet korrekt i forskjellige situasjoner.

Under kan du se hvordan denne guidede modusen fungerer.

2220

Det kan vel dermed kanskje argumenteres for at dette er verdens enkeleste speilreflekskamera for nybegynnere.

Stor skjerm
Kameraet har fått en stor og fin 3” LCD-skjerm, og siden det er et nybegynnerkamera så er det begrenset til å kunne ta tre bilder per sekund.

Litt overraskende er ikke dette nybegynnerkameraet utstyrt med såkalt LiveView – altså at du kan bruke det som et vanlig kompaktkamera der du kan bruke skjermen som søker – men her har man åpenbart forsøkt å spare på pengene.

Avansert autofokus
Derimot har kameraet fått funksjoner som vi tidligere bare har funnet i dyrere Nikon-modeller med en følgefokus som klarer å følge en bevegelig ting i alle tre dimensjoner – såkalt 3D-fokus.

Ellers er det ikke så mye nytt under solen. Kameraet er utstyrt med 11 punkters autofokus, har et rensesystem for å bli kvitt støv som legger seg på bildebrikken - og det kan ta 8 bilder i serie før det stopper opp. For øvrig holder batteriet ifølge Nikon til 550 eksponeringer før du må lade.

Prisen er veiledende like under 5000 kroner med et vanlig 18-55mm objektiv, men vil trolig raskt falle i pris etter hvert som butikkene blir kvitt de siste restene av D40 og D60.

Entusiastkameraet oppgraderes
Det populære entusiastkameraet D300 får nå også sin etterfølger, som mest er en liten oppgradering enn et helt nytt kamera. Kameraet får nemlig nå videofunksjon som kan ta opp 720p HD-video med 24 bilder per sekund.

I den forbindelse har Nikon også fått på plass inngang for ekstern mikrofon for å få bedre lyd enn det du kan få med den integrerte mikrofonen.

Ellers er det relativt små endringer. Bildebrikken er den samme, men antall bilder i sekunder er nå økt fra 6 til 7 med vanlig batteri – og 8 bilder per sekund med batterigrep.

Kameraet er nå også ustyrt med to kortplasser: Én for CF og én for SD. Du kan selv velge hvordan disse skal benyttes hvis du har to kort i, om bildene skal dyttes til begge, om det ene skal fortsette der det andre stopper – eller om du for eksempel vil ha video på et kort og bilder på et annet – eller RAW-filer på det ene kortet og JPEG-bilder på det andre.

To små endringer er også gjort med knappene. Kameraet har nå fått en egen LiveView-knapp, slik at du slipper å gå inn i menyene for å aktivere dette, og du har fått en egen valgtast på piltast-padden som blant annet brukes for å aktivere videoopptak.

To nye objektiver
Sammen med disse to kameraene lanserer Nikon to oppgraderte objektiver, henholdsvis 18-200mm og proffobjektivet 70-200 f2.8.

Endringene er små i forhold til sine forgjengere, men på 18-200 har en innført zoom-lås på full vivinkel slik at objektivet ikke «zoomer» av seg selv når det henger ned.